Kalkulere oksygen-nivå på forskjellige høyder?

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

Moderatorer: Aleks855, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa, DennisChristensen, Emilga

Svar
Negua
Noether
Noether
Innlegg: 46
Registrert: 02/03-2018 19:50

Hvordan regner jeg ut ut nivået av oksygen på de forskjellige høydene?

På havnivå er det 100% tilgjengelig oksygen. Trykket er på 1010 hPa. På Kilimanjaro er trykket 500 hPa. Det går jeg ikke til å stemme med Yr http://www.yr.no/artikkel/hvordan-bereg ... -1.7150434, som sier at trykket faller med ca. 1 hPa per 8 meter. Så, på Kilimanjaro skal det vel altså være 736 hPa mindre. Altså 273 hPa. Det stemmer ikke med denne: http://www.altitude.org/air_pressure.php.

Anyhow, hvordan kan jeg regne meg fram til nivået av oksygen på de forskjellige høydene?
Gjest

"Det vil si at lufttrykket er omtrent 70 hPa lavere 570 meter over havnivå. Denne forenklede beregningen er akseptabel for steder lokalisert inntil noen hundre meter over havet."
Står det i artikkelen

Hvis du også scroller helt ned vil du se en fin figur de har laget. Det er ikke en lineær sammenhengmellom lufttrykk og høyde over havet med unntak av de få første hundre meterne.
Negua
Noether
Noether
Innlegg: 46
Registrert: 02/03-2018 19:50

Ok, leste ikke den siste den forenklede delen godt nok. Beklager. Jeg syns den ser forholdsvis lineær ut opp mot Mount Everest, derfor jeg stusset på den store forskjellen. Men det er uansett ikke det viktige her (selv om jeg fikk en ny lærdom her). Utregning av oksygen-nivå. Er det så enkelt som å finne trykket og deretter prosenten av dette for å finne oksygenmetningen?
Gjest

Grunnen til at trykket synker raskere lengre vekk fra jordoverflaten skyldes at temperaturen også synker. Dette skyldes av at overflaten vokser mindre relativt enn volumet etterhvert som du distanserer deg fra overflaten. (Se for deg en terning på 1*1*1 den har 6 i overflate og 1 i volum. Økes sidekantene til 2*2*2 vil overflaten triples til 24, men volumet må ganges med 8 til 8). Varmen kommer selvfølgelig mest fra den oppvarmede overflaten til jordkloden og etter hvert som man beveger seg bort spres den raskere og raskere i alle retninger.

Dette er tross alt et matteforum så jeg er nok ingen ekspert på atmosfæretrykk, men slik det virker for meg stemmer det du sier godt, men ikke helt. Oksygennivået har sammenheng med lufttettheten og ikke lufttrykket. Åpenbart henger disse sammen da et mindre trykk vil si at oksygenet okkuperer et større volum og dermed har lavere tetthet. Oksygennivået blir lik andelen lufttetthet det er sammenlignet med havoverflaten. Slik jeg tenker på det vil et oksygennivå på 50% si at hver gang du trekker pusten vil du trekke samme volum, men siden trykket er mindre er oksygenet spredd over et større volum og man vil bare få 50% av den oksygenet man vanligvis ville trukket inn.

For referanse fant jeg dette sitatet:
"På Kilimanjaro (5895 moh) er den relative lufttettheten 55 % (sammenlignet med lufttetthet ved havnivå), mens det relative lufttrykket kun er 47 %. Per åndedrag vil man derfor kun få i seg 55 % av oksygenet som man ville fått ved havnivå"
På denne nettsiden:
https://destinasjontanzania.wordpress.c ... atisering/
Negua
Noether
Noether
Innlegg: 46
Registrert: 02/03-2018 19:50

Det er derfor jeg ønsker å regne ut oksygen-nivået manuelt, for denne kalkulatoren: http://www.altitude.org/air_pressure.php forteller at det er 49% (ikke 55% som din referanse sier) mindre oksygen på Kilimanjaro. Det er riktig som du skriver. På Kilimanjaro er oksygenmolekylene i mindretall og du puster dermed inn mindre oksygen for hvert åndedrag.
Svar