Eksamen i morgen: sliter med sannsynlighet og kombinatorikk

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

Eksamen i morgen: sliter med sannsynlighet og kombinatorikk

Innlegg Honning » 18/05-2020 20:39

Hei!

Jeg har gjort alle eksamenssettene jeg finner i S1, men finner ikke noe mønster når det kommer til sannsynlighet. Greit nok å finne binomisk/hypergeometrisk sannsynlighet i del to, men skjønner ingenting av del 1. Slik jeg forstår det, dreier det seg om kombinatorikk, og her har jeg lært tre formler: ordnet og uordet utvalg uten tilbakelegging, samt ordnet med tilbakelegging.

For det første synes jeg det er utfordrende å huske disse formlene. Men, det er jo mitt problem. Men, jeg skjønner ikke når disse brukes?

Like ofte bruker de bare et tall opphøyd i noe, eller et tall og fakultet.

Går det an å forklare når man bruker hva?

Om jeg har tre ulike ting og trekker ti ganger: blir det 3^10, blir det 3! blir det binomenialkoeffesienten 10 3 eller blir det en av de lengre formlene?

Jeg gjør feil på disse konstant, og redd det velter hele eksamen..Ofte begynner jeg på en av de lange formlene, men så er det feks bare et tall pluss fakultet.
Honning offline
Noether
Noether
Innlegg: 21
Registrert: 13/05-2020 10:44

Re: Eksamen i morgen: sliter med sannsynlighet og kombinator

Innlegg Gjest » 18/05-2020 21:01

Det er forståelig at du synes det er utfordrende, for eksamensoppgavene er som oftest ment å være vanskeligere enn de standard S1 oppgavene i boken. Vil anbefale å finne frem eksamensettene for del 1 i S1 og studere løsningene i den vedlagte linken ved å bla ned til S1 settene . Utenom det er det vanskelige å gi konkrete råd dagen før til akkurat disse oppgavene fordi enhver oppgave er ulik den andre og handler om å anvende teori til praksis. Lykke til på eksamen :)


https://www.matematikk.as/slik-er-undervisningen/
Gjest offline

Re: Eksamen i morgen: sliter med sannsynlighet og kombinator

Innlegg Honning » 18/05-2020 21:19

Ja, skjønner det.

Men feks: i oppgaver med uordnet utvalg uten tilbakelegging, er det noen ganger brukt binomenialkoeffesient, og noen ganger lang former: n! / (n-r)!r!

Hvorfor bruker man ikke bare binomenialkoeffesient, om man kan?

Og, for å gjøre det enda verre, noen ganger bruker de bare r!

Jeg finner ikke noe mønster i dette...

Synes også det er vanskelig å vite når vi egentlig skal regne sannsynlighet, og når vi bare skal finne antall kombinasjoner. Noen ganger står det vi skal finne sannsynlighet, men svaret er typ én av så og så mange kombinasjoner, i stedet for at vi skal bruke formel for binomisk eller hypergeometrisk sannsynlighet...
Honning offline
Noether
Noether
Innlegg: 21
Registrert: 13/05-2020 10:44

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Google [Bot] og 110 gjester