Spørsmål om bruk av geogebra og excel i 1P

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

Spørsmål om bruk av geogebra og excel i 1P

Innlegg Honning » 16/11-2020 15:59

Det er eksamen i morgen! Jeg har forberedt meg greit, men sitter igjen med et par spørsmål på tampen:

- Jeg ser at løsningsforslagene på del 2 ofte har med lange utregninger. Men, det er jo lov med alle hjelpemidler, og det går mye raskere å bruke CAS. Er det OK å bruke CAS når man måtte ønske, så lenge man tar med bilde av utregningen i CAS?

- Excel. Jeg synes dette er helt greit, men så kom jeg over en oppgave som krever INNMARI mye plotting. Eller, gjør den det? Legger ved bilde under. Formlene er jo litt ulike i alle cellene, men de følger et mønster. Er det noen måte man kan få dette til å repetere seg på, eller må man plotte inn alt manuelt?
Lurer også på bruken av $. Jeg vet at dene låser en celle, men vet ikke hvorfor det blir gjort her - om det da ikke er brukt en smart måte jeg ikke vet om.

Bilde[/url]

Her er større bilde: https://imma.gr/100278x5d639
Honning offline
Noether
Noether
Innlegg: 24
Registrert: 13/05-2020 10:44

Re: Spørsmål om bruk av geogebra og excel i 1P

Innlegg Aleks855 » 16/11-2020 16:20

Jeg ser at løsningsforslagene på del 2 ofte har med lange utregninger. Men, det er jo lov med alle hjelpemidler, og det går mye raskere å bruke CAS. Er det OK å bruke CAS når man måtte ønske, så lenge man tar med bilde av utregningen i CAS?


Ja. Bruk CAS så mye du vil, og alt du trenger å gjøre er å vise sensor hvordan du utnyttet verktøyet.

Det finnes gjerne flere LF til hver eksamen, laget av personer som gjør sin lille vri på det. Noen velger å illustrere for hånd det som kan gjøres for hånd, mens andre går hardere til verks med CAS.

Excel. Jeg synes dette er helt greit, men så kom jeg over en oppgave som krever INNMARI mye plotting. Eller, gjør den det? Legger ved bilde under. Formlene er jo litt ulike i alle cellene, men de følger et mønster. Er det noen måte man kan få dette til å repetere seg på, eller må man plotte inn alt manuelt?


Jeg vet ikke hva som er gjort her, men det er VELDIG viktig at du gjør deg kjent med funksjonen som lar deg plotte en ting, og deretter dra hjørnet til cella nedover slik at den lager en repetert sekvens som følger et mønster. Vanskelig å forklare merker jeg. Det finnes sikkert noen som kan forklare det bedre. Men det er helt klart det som er brukt her.

Dollartegnet brukes slik du har forklart. Langs rad 3 har man plottet "$=B3 + \$B3$" i celle C3, og dratt hjørnet på cella bortover, og Excel tolker dette som at den skal bytte ut $B$ med $C, D, E$ osv. Men $B3 skal være den samme i alle cellene bortover, og ikke inkrementeres.
Bilde
Aleks855 online
Rasch
Rasch
Innlegg: 6493
Registrert: 19/03-2011 15:19
Bosted: Trondheim

Re: Spørsmål om bruk av geogebra og excel i 1P

Innlegg honnin » 16/11-2020 16:33

Tusen takk!

Jeg har sett på den funksjonen du nevner på youtube, men av en eller annen grunn funker det ikke for meg. Jeg drar nedover, men ting repeteres ikke. Men kanskje det handler om at macen min er så gammel? Vet ikke. Har sett på videoer hvor de bruker mac. Skal prøve påny!
honnin offline

Re: Spørsmål om bruk av geogebra og excel i 1P

Innlegg Aleks855 » 16/11-2020 17:03

Det skal ikke ha noe med hvilket operativsystem du bruker. Det er en feature i Excel.

Laga en liten "demo": https://www.youtube.com/watch?v=RrdNhp-hG8k

Demonstrerer også statiske referanser med dollartegn.
Bilde
Aleks855 online
Rasch
Rasch
Innlegg: 6493
Registrert: 19/03-2011 15:19
Bosted: Trondheim

Re: Spørsmål om bruk av geogebra og excel i 1P

Innlegg honnii » 16/11-2020 21:25

Tusen takk, jeg fikk det til!

Setter veldig pris på hjelpen.
honnii offline

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 102 gjester

cron