"Bijection"

Mange finner bevis vanskelig. Her er rom for spørsmål vedrørende bevis, og for å dele dine bevis med andre. Vi tenker først og fremst videregående nivå, men det er ingen begrensninger her.

Moderatorer: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa

Svar
Hoksalon
Ramanujan
Ramanujan
Innlegg: 265
Registrert: 03/08-2010 22:12

Hei, jeg lurer på om noen her kunne presentere to simple "bijection"-bevis i kombinatorikk? Jeg forstår ikke helt bevismetoden, og det kunne vært kjekt med et par konkrete eksempel å gå ut i fra.
Gustav
Tyrann
Tyrann
Innlegg: 4558
Registrert: 12/12-2008 12:44

Eksempel 1:

Det aller enkleste eksempelet er kanskje identitetsavbildningen definert ved at f(x)=x med f.eks. de naturlige tall som domene(definisjonsmengde) og verdimengde.

(Husk at bijektiv = injektiv + surjektiv)

Vise surjektivitet:
Må vise at det for ethvert element y i verdimengden fins en x i domenet slik at f(x)=y. Det er bare å velge x=y. Altså er f surjektiv (også kalt på/onto).

Vise injektivitet:
Anta at f(x)=f(y). Da må x=y, altså er funksjonen injektiv (en-til-en).

Eksempel 2:

La [tex]f[/tex] være en funksjon fra [tex]\mathbb{R}[/tex] til [tex]\mathbb{R}[/tex] definert ved at [tex]f(x)=x^3[/tex].

Vise surjektivitet:
Må vise at det for alle reelle tall y fins en x slik at x^3=y. Det er bare å velge [tex]x=y^{\frac13}[/tex].

Vise injektivitet:
La f(x)=f(y). Da er [tex]x^3=y^3[/tex], og følgelig må x=y, så funksjonen er injektiv.

Moteksempel:

[tex]f(x)=x^2[/tex] fra [tex]\mathbb{R}[/tex] til [tex]\mathbb{R}[/tex] er hverken injektiv eller surjektiv.

Bevis for at den ikke er surjektiv: Velg y=-1 fra verdimengden: det fins ingen reell x slik at [tex]f(x)=x^2=-1[/tex].

Bevis for at den ikke er injektiv: Vi har f.eks. at f(1)=f(-1) = 1, altså fins det to ulike elementer i domenet som avbildes til samme element i verdimengden.

PS: det er helt avgjørende å vite hva som er domene og verdimengde når det er snakk om injektivitet og surjektivitet. Dersom vi i moteksempelet hadde avgrenset verdimengden til kun de positive reelle tall, hadde funksjonen vært surjektiv. Dersom vi i tillegg hadde avgrenset domenet til de positive relle tall, ville funksjonen også være injektiv, og følgelig bijektiv.
FredrikM
Poincare
Poincare
Innlegg: 1367
Registrert: 28/08-2007 20:39
Sted: Oslo
Kontakt:

Det virker som om plutarco har misforståt spørsmålet litt. Du tenker på dette, http://en.wikipedia.org/wiki/Bijective_proof, som en teknikk for å telle størrelsen på mengder?

Ett veldig enkelt eksempel er om du har lyst å telle antall delmengder av en mengde [tex]X[/tex]. Om [tex]|X[/tex] har [tex]n[/tex] elementer, så vil vi finne antall delmengder, nemlig [tex]|\mathcal{P}(X)|[/tex], nemlig størrelsen på potensmengden til [tex]X[/tex].

Én måte å gjøre dette på er å identifisere en delmengde av [tex]X[/tex] med en n-lengde sekvens av nullere og enere. Så f.eks 000000 svarer til den tomme delmengden, 000001 svarer til å kun ta med første elementet, og så videre. Dette gir en bijeksjon mellom delmengder av [tex]X[/tex] og binære tall mellom [tex]0[/tex] og [tex]2^n-1[/tex]. Den siste mengden har [tex]2^n[/tex] elementer, så da må den første også ha det - fordi vi har funnet en bijeksjon.
Cube - mathematical prethoughts | @MatematikkFakta
Med forbehold om tullete feil. (både her og ellers)
Gustav
Tyrann
Tyrann
Innlegg: 4558
Registrert: 12/12-2008 12:44

FredrikM skrev:Det virker som om plutarco har misforståt spørsmålet litt. Du tenker på dette, http://en.wikipedia.org/wiki/Bijective_proof, som en teknikk for å telle størrelsen på mengder?
Ja, det kan se ut som jeg misforsto. Tenkte ikke på at det var noe som het dette idet jeg skrev innlegget.
Svar