Sjanse til å vinne ved åresalg

Mange finner bevis vanskelig. Her er rom for spørsmål vedrørende bevis, og for å dele dine bevis med andre. Vi tenker først og fremst videregående nivå, men det er ingen begrensninger her.

Sjanse til å vinne ved åresalg

Innlegg arkmarin » 26/01-2014 16:11

Jeg er med i en forening som har åresalg på våre møter. En åre er en treflis med farget topp og 5 tall. Hver farge har 20 årer med tallene fra 1 - 100 til sammen. Vi har praktisert trekning ved at vi først trekker en brikke med farge, deretter trekker vi et tall mellom 1-100. Vi legger til side den brikken med farge vi trekker ut, men tallet legges tilbake for ny trekning. Det betyr at en som har kjøpt hele bunten med årer av en farge ikke er med på flere trekninger etter først ha vunnet. På denne måte fordeles gevinster blant flere av medlemmene.

Det er litt uenighet i styret om vi skal fortsette med å legge til side den fargen vi trekker ut, eller legge den tilbake for ny trekning. Det hevdes i styret at den som for eksempel som kjøper 5 årer av 4 forskjellige farger, har mindre sjanse til å vinne, slik vi praktiserer trekningen, enn om de kjøpte en hel bunt av samme farge. Jeg hevder at sjansen til en premie er like stor, da de har like mange årer med i trekningen Kjøper en årer av forskjellige farger har du sjansen på å vinne flere premier.

Jeg skulle gjerne ha bevist dette matematisk, men det er mange, mange år siden jeg gikk på skole og sliter med dette. Er det noen som kan bevise min påstand, eventuelt om jeg tar feil?
arkmarin offline

Re: Sjanse til å vinne ved åresalg

Innlegg NyGjest » 30/08-2018 09:19

La oss si at dere har fem forskjellige farger og like mange gevinster. Da vil vedkommende som kjøper opp alle loddene i en farge være 100% sikker på å vinne en gevinst i løpet av trekningen. I første runde så har han 20% sjanse, hvis han ikke vinner der så øker det til 25% i andre runde osv helt til det bare er en farge igjen og det er 100% sikkert hva det blir. Hvis alle fargene er med i hver trekning så får vedkommende aldri mer en 20% sjanse til å vinne, dog kan tilfeldighetene føre til at vedkommende tar alle fem premiene, men det er jo spenningen med lotteri. Noen vinner ofte i Lotto andre aldri :)
NyGjest offline

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 13 gjester