Bufferoppgave

Her kan du stille spørsmål vedrørende matematikken som anvendes i fysikk, kjemi, økonomi osv. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar.

Bufferoppgave

Innlegg Kjemikerenvgs » 20/05-2019 16:28

Sitter med en bufferoppgave jeg ikke helt skjønner:
I en buffer er pH = 5,1. Denne pH-verdien er større en pKa-verdien til den sure komponenten. Under er to påstander om denne bufferen.
i) siden pH > pKa er [OH-] større enn [H3O+]
ii) pKa kan ikke være mindre enn 4,1

Er noen av disse påstandene riktige?
A. Ja, begge er riktige.
B. Ja, men bare i)
C Ja, men bare ii)
D Nei, begge er gale.

Er enig med ii) fordi 5,1 = pka +-1 Altså kan ikke pka være mindre enn 4,1 eller større enn 6,1 fordi da er ikke ph = pka +-1.
i) er jeg også enig med fordi pH > pka vil bety at vi har en basisk buffer, altså er konsentrasjonen av base større enn syre.
Men fasiten sier at C er riktig.
Kjemikerenvgs offline

Re: Bufferoppgave

Innlegg Eksamenimorgen » 20/05-2019 18:21

En buffer er en blanding av en svak syre eller base og den korresponderende basen og syren. Hvis ph er større enn pka betyr det at det er større konsentrasjon av den basiske komponenten enn det er av den sure komponenten. Det vil dermed ikke bety at vi har større konsentrasjon av hydroksidioner enn oksoniumioner.
Eksamenimorgen offline

Re: Bufferoppgave

Innlegg Eksamensdato » 20/05-2019 19:27

Okei, fordi [H30+] er ikke tilsvarer konsentrasjonen av den sure komponenten og [OH-] ikke tilsvarer konsentrasjonen av den basiske komponenten. Joda det gir mening.
Eksamensdato offline

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 7 gjester