Side 1 av 1

Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Lagt inn: 17/12-2019 21:08
av Helene99
Hei, kvifor aukar ikkje entropien i desse to tilfella?
a) det doggar på vindauge
b) ein pytt frys til

Re: Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Lagt inn: 17/12-2019 21:39
av Kjemikern
Hva tenker du?

Re: Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Lagt inn: 17/12-2019 22:10
av Kjemigjest
1) Vindauge doggar [tex]\Rightarrow[/tex] Vanndamp kondenserer til væske [tex]\Rightarrow[/tex] Entropien minkar ( graden
av uorden minkar )

2) Sølepytt frys [tex]\Rightarrow[/tex] Vatn( væskefase ) [tex]\rightarrow[/tex]Vatn( fast form ) [tex]\Rightarrow[/tex]
entropien minkar. I ein iskrystall sit vassmolekyla på faste plassar i eit romgitter ( låg entropi ) , medan i væskefasen kan
dei same partiklane bevege seg nokså fritt. Hydrogenbindingar mellom nabomolekyl " ryk " og nye blir danna
heile tida. Denne tilstanden tilseier at væskefasen har høgre grad av uorden( høgre entropi ) enn H[tex]_{2}[/tex]O( s ) .

Re: Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Lagt inn: 17/12-2019 22:36
av Helene99
Hva med når vi piskar eggedosis. Hvordan aukar entropien her?

Re: Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Lagt inn: 18/12-2019 13:09
av Janhaa
Helene99 skrev:Hva med når vi piskar eggedosis. Hvordan aukar entropien her?
Er vel egg og sukker, som er fast og vått => luftig krem med mer uorden og entropi.

Re: Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Lagt inn: 18/12-2019 13:25
av Emilga
Helene99 skrev:Hva med når vi piskar eggedosis. Hvordan aukar entropien her?
Kan du gjengi oppgaveteksten, akkurat slik den står i boken?

Husk at når du klekker et egg, så er egget flytende, altså har molekylene en lav grad av orden. (Flytende stoff kjennetegnes ved at molekylene kan bevege seg fritt i forhold til hverandre.)

Men når du har pisket eggedosis, så er stoffet mye fastere, altså har molekylene en høyere grad av orden. (I faste stoffer er molekylene "låst fast" og kan ikke bevege seg like fritt i forhold til hverandre.)

Altså har entropien minket! (Graden av ordnethet har økt.)

Strider dette mot termodynamikkens andre lov?

Nei. Termodynamikkens andre lov sier at entropien i et lukket system aldri kan minke.

At et system er lukket betyr at det er isolert fra alle ytre påvirkningen.

Men når vi pisker eggedosis, så tilfører vi systemet vår (egget) et arbeid (energien fra piskingen).

Altså bryter vi kravet i termodynamikkens andre lov om at systemet må være lukket.

Altså gjelder ikke termodynamikkens andre lov.

Dersom vi utvider systemet vårt til ikke bare å være egget, men både egget + deg som pisker, så kan vi analysere situasjonen på ny.

Da kan vi observere at systemet "egget + deg som pisker" er isolert fra omverdenen, siden energi verken kommer inn i systemet fra omverdenen eller forlater systemet.

Det som skjer er at en bit av systemet (deg) utfører at arbeid på en annen del av systemet (egget).

Siden "egget + deg" er isolert fra omverdenen, så må total entropi i systemet øke.

Dvs. at det fortsatt er tillatt for entropien i egget/eggedosisen å minke, så lenge det skjer en minst like stor økning i entropien i en annen del av systemet (deg).

Denne entropiøkningen i deg skjer ved at den kjemiske energien (lav entropi) i muskelcellene går over til varmeenergi (høy entropi) i kroppen.

Altså vil den totale entropien i "deg + systemet" øke.

Re: Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Lagt inn: 18/12-2019 14:06
av josi
"Siden "egget + deg" er isolert fra omverdenen, så må total entropi i systemet minke."

Skal vel stå øke.

Re: Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Lagt inn: 18/12-2019 14:51
av Emilga
Ja, selvfølgelig! Takk josi 8-)