kjemi 1 - Reaksjonsfart og aktiveringsenergi

Her kan du stille spørsmål vedrørende matematikken som anvendes i fysikk, kjemi, økonomi osv. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar.

kjemi 1 - Reaksjonsfart og aktiveringsenergi

Innlegg Halb » 11/01-2020 21:14

Hei, kan nokon hjelpe med å forklare med dette?
Dersom to partiklar har stor rørsleenergi, vil dei partiklane komma nær kvarandre og reagere med kvarandre. Berre partiklar med rørsleenergi som til saman er større enn ein gitt energi vil kunne reagere og denne energien kaller vi for aktiveringsenergien. Denne aktiveringsenergien fungerer som ein barriere i reaksjonen.
Mitt spørsmål er då korleis fungerer eigentlig denne aktiveringsenergien som barriere. Fungerer den som barriere ved å senke ned reaksjonsfarten eller fungerer den som barriere ved å stoppe at reaksjonar skjer?

Takk for hjelpen.
Halb offline
Noether
Noether
Innlegg: 40
Registrert: 20/09-2019 12:09

Re: kjemi 1 - Reaksjonsfart og aktiveringsenergi

Innlegg Gjest » 12/01-2020 02:35

Begge deler.
La oss si at to partikler kan ha en samlet energi mellom 10 og 30. Hvor mye energi de har endrer seg hele tiden avhengig av kollisjonen mellom dem og alle de andre partiklene. Hvis aktiveringsenergien er 20 vil partiklene ikke reagerer om deres samlede energinivå er mellom 10 og 19. Samtidig vil alle partiklene med høyere energinivå kunne reagere. Settes derimot aktiveringsenergien til 28 vil det være langt færre av partiklene som reagerer og hastigheten reduseres. Omsider vil jo noen av partiklene bumpe borti hverandre slik at energien deres blir over 27, men det er mindre sannsynlig at det skjer enn om kravet kun var 20 og det tar dermed lengre tid å fullføre reaksjonen.
Gjest offline

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 22 gjester