Vet at dette er et matteforum, men prøver allikevel jeg.
"Det er ofte ønskelig å sammenlikne graden av umettethet i ulike margarintyper som fast Melange og flytende Melange. Forklar hvordan du ved forsøk kan avgjøre hvilken margarin som inneholder størst mengde umettede forindelser av de to."
Hmm.. jeg er ikke så veldig god i kjemi at det gjør noe da.
Hva med å addere brom? Jo mer umettet en fettsyre er, jo mer brom vil den vel ta opp. Men for å sammenligne må du vel nesten ha samme stoffmengde av begge prøvene. Men det er kjemikere her på forumet som har mye bedre forslag enn meg.
Stemmer bra det Eirik!
Kan utdype litt;
umettethet (her) sier noe om ant. dobbelbindinger i margarintypene. Lavere smeltepkt med flere dobbelbindinger.
I praksis titreres brun Br[sub]2[/sub] løsning med kjent konsentrasjon til en kjent mengde smørtype. Jo mer brom addert, desto mer umetta er forbindelse (smør).
I forbindelser med 1 dobbelbinding (pr molekyl) adderes ett brom molekyl (brunfarga), slik at dobbelbindingen brytes og brom substitueres smørforbindelsen og løsninga avfarges.
Tilsvarende med 2 dobbelbindinger, da adderes 2 Br[sub]2[/sub] molekyler og 4 brom substitueres den metta forbindelsen, mens løsninga igjen avfarges.
La verken mennesker eller hendelser ta livsmotet fra deg.
Marie Curie, kjemiker og fysiker.