Side 1 av 1

KJemioppgave

Lagt inn: 08/02-2008 19:15
av tmsn
Vet at dette er et matteforum, men prøver allikevel jeg. :?

"Det er ofte ønskelig å sammenlikne graden av umettethet i ulike margarintyper som fast Melange og flytende Melange. Forklar hvordan du ved forsøk kan avgjøre hvilken margarin som inneholder størst mengde umettede forindelser av de to."

Takk på forhånd :D

Lagt inn: 08/02-2008 19:32
av sEirik
Hmm.. jeg er ikke så veldig god i kjemi at det gjør noe da.
Hva med å addere brom? Jo mer umettet en fettsyre er, jo mer brom vil den vel ta opp. Men for å sammenligne må du vel nesten ha samme stoffmengde av begge prøvene. Men det er kjemikere her på forumet som har mye bedre forslag enn meg.

Lagt inn: 08/02-2008 21:45
av Janhaa
Stemmer bra det Eirik!
Kan utdype litt;
umettethet (her) sier noe om ant. dobbelbindinger i margarintypene. Lavere smeltepkt med flere dobbelbindinger.

I praksis titreres brun Br[sub]2[/sub] løsning med kjent konsentrasjon til en kjent mengde smørtype. Jo mer brom addert, desto mer umetta er forbindelse (smør).

I forbindelser med 1 dobbelbinding (pr molekyl) adderes ett brom molekyl (brunfarga), slik at dobbelbindingen brytes og brom substitueres smørforbindelsen og løsninga avfarges.

Tilsvarende med 2 dobbelbindinger, da adderes 2 Br[sub]2[/sub] molekyler og 4 brom substitueres den metta forbindelsen, mens løsninga igjen avfarges.

Lagt inn: 08/02-2008 22:42
av tmsn
Takk for bra svar! :)