Universitetsstudier..

Det er god trening å prate matematikk. Her er det fritt fram for alle. Obs: Ikke spør om hjelp til oppgaver i dette underforumet.

Moderatorer: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa

Svar
Larsik
Cantor
Cantor
Innlegg: 105
Registrert: 08/09-2015 19:46

Hei folkens, jeg sliter litt med å velge hva jeg skal studere på universitetet.
Jeg var veldig useriøs på VGS og droppet videre studier. Nå en del år senere har jeg dog bestemt meg for å få meg en ordentlig utdanning, så har tatt R1, R2 og F1 som privatist. Nå står valget mellom å studere noe innen ingeniørfag eller å satse på noe annet innen realfag.

Det er også viktig for meg å studere noe som vil være ettertraktet i fremtiden og hvor det er mulig å komme inn på jobbmarkedet rimelig fort.

Jeg regner med at sivilingeniør er det "safe" valget? Her er det jo også mange forskjellige muligheter.

Hva kan man egentlig bli hvis man har en teoretisk utdanning, bortsett fra lærer?

Tips mottas med stor takk!
Gjest

Nå er jo slike ting veldig personlig og noe du sannsynligvis vet mye bedre selv enn en hvem som helst på et matteforum.
Bare prøve å tenke hva du interesserer deg for. Du sier at du vil jobbe med noe realfaglig. Synes du f.eks. at elektrisitet er spennende? Kanskje er maskiner og tannhjul noe for deg? Roboter og droner er muligens noe kult? Hva med programmering og datasystemer? Kanskje aksjer og børs? Hva med menneskekroppen? Eller kanskje en dyrekropp?

Når du har funnet ut hva du vil drive med i fremtiden (som er det viktigste) må du tenke etter hvordan du vil drive med det. Hvis konstruksjoner og bygg er din store lidenskap, kan du bygge bindingsverk med hammer og spiker, se på bruddegenskaper i lab, forske på det neste store materialet, eller prosjektere bygg. Alt avhenger av hvor mye ansvar og ledelse du vil ha, hvor mye direkte kontakt med det praktiske du vil ha eller hvor mye i detalj du ønsker å jobbe med disse tingene. Avhengig av hva du ønsker kan du bli alt fra tømrer til professor i materialvitenskap.

Når du har funnet ut hvilket nivå du vil ligge på, håndverker, siving, forsker, er det bare å google seg fram til et passende studium. Siv.ing er bare så "safe" som du gjør det til. Har du ikke motivasjon eller evne til å bli sivilingeniør, så ikke bli det. Med teoretisk utdannelse kan du både få praktiske arbeidsoppgaver og teoretiske oppgaver eksludert, "enkelt", rutinearbeid. Du kan f.eks. være konsulent, forske, undervise (professor), holde kurs, utvikle programvare, analysere og modellere data og modeller, holde kurs, få administrative (leder) oppgaver, inspeksjon og klargjøring av prosjekter osv.
Med teoretisk utdannelse kan du bli "the guy" som folk trenger for å vurdere avanserte situasjoner enten det er effekten av flyktningskrisen eller om dammen er riktig dimensjonert samtidig kan du også være med innen utviklingen av next gen teknologi og vitenskapelig banebrytende forskning. Siv.ing er på en måte det som er mellom en teoretisk og praktisk utdannelse.

Først og fremst burde du kanskje gå litt i deg selv og tenke etter hvorfor du sliter med å bestemme deg. Om du sliter med å bestemme deg fordi det er så mange ting å velge mellom må du rett og slett bare gjøre litt research, og om du sliter med å velge fordi du ikke helt vet så kanskje universitetet ikke er det logiske neste steget for deg. "En ordentlig utdanning" trenger ikke nødvendigvis å være "høyere utdanning", men rett og slett det som er nødvendig for at du skal kunne jobbe med det som interesserer deg. Du må ønske kunnskapen, ikke bare "utdanning", om det skal være noen vits å prøve i det hele tatt.
Ta deg en tur på en slik karrieremesse og hør litt på hva de forskjellige har å si. Ikke gå i den fella at du tenker " jeg vil bli advokat, lege, siving fordi høy status". Det er bare latskap og noe fryktelig mange brenner seg på. Det er mange muligheter der ute, og de fleste realfaglige, tekniske retninger fører til jobb.

Du får komme tilbake om det er mer du lurer på eller når du har funnet ut hva du ønsker å utdanne deg til.
Bananiel
Dirichlet
Dirichlet
Innlegg: 160
Registrert: 01/02-2017 17:36
Sted: Bananistan

"Mange tror at datamaskiner kan erstatte folk med matematisk kompetanse, men det er det motsatte som er tilfellet.
Det trengs en stadig større og bredere matematikkompetanse for å utnytte de mulighetene datamaskinene gir." - Universitet i Oslo

Å studere noe med realfag er en god måte å sikre seg fremtidig arbeid. Det finnes jo en drøss med studier som inkluderer nemlig dette, og det er ikke bare ingeniørstudier.
Du har mulighet til å studere alt fra IoT (Internet of Things) til bioinformatikk og nanoteknologi. Samtidig, om så du stiller litt svakere med karakterer fra videregående så vil dette
neppe være et problem, om du virkelig ønsker å gjennomføre et studie og eventuelt kan flytte på deg. For det finnes jo alt fra private høgskoler til offentlige høgskoler som ikke
stiller noe særlig krav, annet enn det du har av realfag på forhånd (R1, R2 og F1).

Her har du noen studier som kan virke spennende:

Bachelorprogram i bioinformatikk ved UiB - http://www.uib.no/studieprogram/BAMN-BINF
Bachelorgprogram i Programmering [Spill | Applikasjoner] ved NTNU - https://www.ntnu.no/studier/bprog
Bachelorprogram i Elektronikk, informatikk og teknologi ved UiO - http://www.uio.no/studier/program/elekt ... index.html
Bachelorprogram i mekatronikk, ingeniørfag ved UiA - http://www.uia.no/studier/mekatronikk-ingenioerfag
Bachelorprogram i informasjonssystemer ved Høgskolen i Østfold - http://www.hiof.no/studier/studietilbud ... g#/aktuelt
Bachelorprogram i elektro, ingeniørfag ved Høgskolen i Østfold - http://www.hiof.no/studier/studietilbud ... g#/aktuelt
Bachelorprogram i satelitteknologi, ingeniørfag ved UiT - https://uit.no/utdanning/program/446243 ... -_bachelor
Bachelorprogram i droneteknologi, ingeniørfag ved UiT - https://uit.no/utdanning/program/446019 ... -_bachelor
Bachelorprogram i Intelligente systemer ved Westerdals - https://www.westerdals.no/studieprogram ... -systemer/
Bachelorpgoram i digital etterforskning ved Noroff - https://www.noroff.no/studier/hoyskole/ ... rforskning

Mitt tips i likhet med "Gjest" sitt, er å ikke gå i fella om å skaffe status fra yrket. Istedet så kan det være lurt å sjekke litt rundt på hva skoler tilbyr av studier som kan være relevant for deg.
I tillegg så er det verdt å vite at du kan alltids toppe en grad med f.eks. kurs, uavhengig om kurs blir tatt på samme skolen som du tok graden fra eller om du gjør det på internett. Selskaper som Google og IBM, og institutter som Harvard og MIT tilbyr alt fra enkle til harde kurs på nett som kan være fremtidsorientert (Nanograder), blant annet med https://www.edx.org/ og https://www.udacity.com/.
“I love the man that can smile in trouble, that can gather strength from distress, and grow brave by reflection.” - Thomas Paine
Larsik
Cantor
Cantor
Innlegg: 105
Registrert: 08/09-2015 19:46

Takk for tipsene folkens. Skal klikke litt på de linkene.

Jeg mente ikke å gi det inntrykket at jeg bare er ute etter det yrket som gir høyest status. Er mer det at jeg ikke klarer å bestemme meg for hvilken retning jeg vil gå, og at jeg synes mange forskjellige ting er interessante.

Er det noen forskjeller på høyskole og universitet?
Svar