lineære sammenhengen

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

Moderatorer: Aleks855, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa, DennisChristensen, Emilga

Svar
Henrikmatte

Oppgaven lyder:

x 0,6 2,5 5,4 7,8 9,6
y 250 480 660 920 1140
Det er en tilnærmet lineær sammenheng mellom størrelsene x og y. Se tabellen ovenfor.
Bruk regresjon til å bestemme denne sammenhengen.

Det jeg lurer på er om man kan ta hvilket som helst deltaX og Xy eller om det er noen reglen for hvilke punkter man skal plukke ut?

Valgte ut punkt (2,5 , 480) og (0,6 , 250) endte opp med Y= 121x + 177. Dett er ikke det samme som står i fasiten (y = 94,56x + 200,25)
Gjest

Åpenbart er dette noe du burde bruke en kalkulator til, men dersom du ønsker å gjøre det for hånd foreslår jeg at du finner en grafisk løsning. Marker alle punktene i et koordinatsystem og tegn opp en rett linje som du mener samsvarer best med flest mulig punkt. Deretter kan du finne uttrykket til denne linjen ved å ta linjen sin delta x og y. Dette trenger ikke nødvendigvis å være noen av de punktene du allerede har da det ikke er gitt at linjen må gå igjennom alle punktene (håper du skjønte siste setning).
Mattebruker

I denne oppgava er det meininga at du skal bruke lineær regresjon for å finne den linja som passar best med datasettet. Lineær regresjon er eit eige dataprogram i GeoGebra.

For å aktivere dette programmet må du først laste ned heile " programpakka " ( Geogebra ).

Deretter legg du inn søkeordet " regresjon " og vel lineær regresjon frå den menyen som dukkar opp på skjermen.
Svar