Spørsmål anngående matematikk X og videre studier i matte

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk på høyskolenivå. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar. Men, ikke forvent at admin i matematikk.net er spesielt aktive her.

Moderatorer: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa

Svar
andreas1027

Hei. Jeg har et spørsmål angående pensumet i matematikk X og på universitetet. Jeg planlegger å studere "matematikk med informatikk" på universitetet i Oslo og velge studieretning "matematikk". Jeg lurte på om jeg vil lære noe ekstra i matematikk X som jeg ikke ville lært på studiet. Hvis det er slik at jeg ikke lærer noe ekstra på matematikk X vil jeg heller velge et annet programfag. Jeg har sett at pensumet i matematikk X fordeler seg ut over tallteori, komplekse tall og statistikk og sannsynlighet. Her er en lenke til pensumet:

https://www.udir.no/kl06/MAT2-01/Hele/K ... tematikk-x

Dekkes dette på universitetet? Eller er det slik at jeg lærer ekstra ting på VGS som jeg ikke ville fått på studiet?

Takk for svar!
Aleks855
Rasch
Rasch
Innlegg: 6855
Registrert: 19/03-2011 15:19
Sted: Trondheim
Kontakt:

Alt i Matematikk X dekkes veldig tidlig på høyskole/universitet. Det er som et slags forkurs.

Jeg anbefaler Matematikk X fordi det gir en vesentlig lettere overgang fra VGS til høyere utdanning, i og med at det blir litt repetisjon av ting du allerede kan, som gir deg en fin liten tjuvstart på pensum.
Bilde
andreas1027

Hvilke emner er det som dekker disse?
Aleks855
Rasch
Rasch
Innlegg: 6855
Registrert: 19/03-2011 15:19
Sted: Trondheim
Kontakt:

Hvis vi tar utgangspunkt i det som står i læreplanen på sida du linker til, så har vi...

Tallteori. Dette er et av de mest sentrale feltene i matematikken, og har helt egne kurs. På NTNU er det vel MA1301 (https://wiki.math.ntnu.no/ma1301/2018h/om_kurset) man starter med. På den linken ser du hva slags læringsutbytte man sikter på.

Komplekse tall. Dette er i grunn ikke et eget fag, men heller et konsept som dras inn blant annet i analysen. Ideen her er å definere $i$ som "det imaginære tallet", et tall som har egenskapen at $i^2 = -1$, som betyr at tallet ikke ligger i $\mathbb R$. Jeg har tilfeldigvis laga et lite videokurs som introduserer komplekse tall, samt noen grunnleggende regneoperasjoner hvis du er interessert i en kjapp innføring. Alt er helt åpent og gratis. Prøver ikke å selge noe her. https://udl.no/p/matematikk-hoyskole-un ... lekse-tall

Sannsynlighet og statistikk. Dette er også emner som har helt egne kurs på høyere nivå. Her bygges det videre på sannsynlighetslæren man har på VGS, og lærer å betrakte og analysere informasjon på en måte som gjør at man kan ta bedre avgjørelser. Statistikere er ofte en stor del av drivkraften bak utvikling og drift av store selskaper.

Alt i alt vil jeg si at X-kurset består av veldig godt valgte emner med tanke på hva som står i fokus ved høyere utdanning.
Bilde
andreas1027

Finnes det kurs i tallteori på universitetet i Oslo? Jeg fant ingen kurs der som dekket det. :?
Aleks855
Rasch
Rasch
Innlegg: 6855
Registrert: 19/03-2011 15:19
Sted: Trondheim
Kontakt:

Det beste jeg kan finne er MAT4250 (https://www.uio.no/studier/emner/matnat ... /#teaching), men det står at anbefalte forkunnskaper er kommutativ algebra og topologi, så det er nok ikke noe man hopper uti i første semester.

Det virker som MAT1140 gir en innføring i tallteori sammen med litt mengdelære, logikk og funksjoner/relasjoner. https://www.uio.no/studier/emner/matnat ... g-outcomes
Bilde
Svar