Kjemi 1 - aukar eller minkar entropien?

Her kan du stille spørsmål vedrørende matematikken som anvendes i fysikk, kjemi, økonomi osv. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar.

Moderatorer: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa

Svar
Helene99

Hei, kvifor aukar ikkje entropien i desse to tilfella?
a) det doggar på vindauge
b) ein pytt frys til
Kjemikern
Guru
Guru
Innlegg: 1167
Registrert: 22/10-2015 22:51
Sted: Oslo

Hva tenker du?
Kjemigjest

1) Vindauge doggar [tex]\Rightarrow[/tex] Vanndamp kondenserer til væske [tex]\Rightarrow[/tex] Entropien minkar ( graden
av uorden minkar )

2) Sølepytt frys [tex]\Rightarrow[/tex] Vatn( væskefase ) [tex]\rightarrow[/tex]Vatn( fast form ) [tex]\Rightarrow[/tex]
entropien minkar. I ein iskrystall sit vassmolekyla på faste plassar i eit romgitter ( låg entropi ) , medan i væskefasen kan
dei same partiklane bevege seg nokså fritt. Hydrogenbindingar mellom nabomolekyl " ryk " og nye blir danna
heile tida. Denne tilstanden tilseier at væskefasen har høgre grad av uorden( høgre entropi ) enn H[tex]_{2}[/tex]O( s ) .
Helene99

Hva med når vi piskar eggedosis. Hvordan aukar entropien her?
Janhaa
Boltzmann
Boltzmann
Innlegg: 8552
Registrert: 21/08-2006 03:46
Sted: Grenland

Helene99 skrev:Hva med når vi piskar eggedosis. Hvordan aukar entropien her?
Er vel egg og sukker, som er fast og vått => luftig krem med mer uorden og entropi.
La verken mennesker eller hendelser ta livsmotet fra deg.
Marie Curie, kjemiker og fysiker.

[tex]\large\dot \rho = -\frac{i}{\hbar}[H,\rho][/tex]
Emilga
Riemann
Riemann
Innlegg: 1552
Registrert: 20/12-2006 19:21
Sted: NTNU

Helene99 skrev:Hva med når vi piskar eggedosis. Hvordan aukar entropien her?
Kan du gjengi oppgaveteksten, akkurat slik den står i boken?

Husk at når du klekker et egg, så er egget flytende, altså har molekylene en lav grad av orden. (Flytende stoff kjennetegnes ved at molekylene kan bevege seg fritt i forhold til hverandre.)

Men når du har pisket eggedosis, så er stoffet mye fastere, altså har molekylene en høyere grad av orden. (I faste stoffer er molekylene "låst fast" og kan ikke bevege seg like fritt i forhold til hverandre.)

Altså har entropien minket! (Graden av ordnethet har økt.)

Strider dette mot termodynamikkens andre lov?

Nei. Termodynamikkens andre lov sier at entropien i et lukket system aldri kan minke.

At et system er lukket betyr at det er isolert fra alle ytre påvirkningen.

Men når vi pisker eggedosis, så tilfører vi systemet vår (egget) et arbeid (energien fra piskingen).

Altså bryter vi kravet i termodynamikkens andre lov om at systemet må være lukket.

Altså gjelder ikke termodynamikkens andre lov.

Dersom vi utvider systemet vårt til ikke bare å være egget, men både egget + deg som pisker, så kan vi analysere situasjonen på ny.

Da kan vi observere at systemet "egget + deg som pisker" er isolert fra omverdenen, siden energi verken kommer inn i systemet fra omverdenen eller forlater systemet.

Det som skjer er at en bit av systemet (deg) utfører at arbeid på en annen del av systemet (egget).

Siden "egget + deg" er isolert fra omverdenen, så må total entropi i systemet øke.

Dvs. at det fortsatt er tillatt for entropien i egget/eggedosisen å minke, så lenge det skjer en minst like stor økning i entropien i en annen del av systemet (deg).

Denne entropiøkningen i deg skjer ved at den kjemiske energien (lav entropi) i muskelcellene går over til varmeenergi (høy entropi) i kroppen.

Altså vil den totale entropien i "deg + systemet" øke.
josi

"Siden "egget + deg" er isolert fra omverdenen, så må total entropi i systemet minke."

Skal vel stå øke.
Emilga
Riemann
Riemann
Innlegg: 1552
Registrert: 20/12-2006 19:21
Sted: NTNU

Ja, selvfølgelig! Takk josi 8-)
Svar