Derivasjon - teksoppgave

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

Moderatorer: Aleks855, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa, DennisChristensen, Emilga

Svar
gjest

En bil bruker f(v) liter bensin per time når den kjører i v mil per time. Ved hvilken fart bruker bilen minst bensin per mil?

Hvordan løser jeg slike oppgaver?
ThomasB
Guru
Guru
Innlegg: 257
Registrert: 18/03-2004 18:34

f(v) er bensinforbruket som funksjon av hastigheten v.

Du skal rett og slett finne bunnpunktet i f(v)!

Som vanlig er det ved å finne ved hvilken v vi får at f'(v)=0 (husk å sjekke ut om det er et topp eller bunnpunkt)
Gjest

ThomasB skrev:f(v) er bensinforbruket som funksjon av hastigheten v.

Du skal rett og slett finne bunnpunktet i f(v)!

Som vanlig er det ved å finne ved hvilken v vi får at f'(v)=0 (husk å sjekke ut om det er et topp eller bunnpunkt)


Denne gangen leste du nok ikke oppgaven godt nok, legg merke til at det er minst liter per mil det er spørsmål etter, og ikke liter per time!

Men uansett fant jeg ut hvordan det gjøres. Man må dele f(v) på v for å få en formel med riktig benevning (liter/mil). Og så må den formlen deriveres og settes lik null for å finne bunnpunkt.
ThomasB
Guru
Guru
Innlegg: 257
Registrert: 18/03-2004 18:34

oops :oops:

Men det er jo bedre at du fant det ut selv, da :wink:
administrator
Sjef
Sjef
Innlegg: 878
Registrert: 25/09-2002 20:23
Sted: Oslo

En liten luring det der.

Ellers er det fint om man logger seg inn slik at man ser hvem som har innlegget. Mulig at vi bør endre oppsettet der slik at alle må gjennom en registrering før man har mulighet til å skrive et innlegg...? Hva synes dere?

KM
sletvik
Guru
Guru
Innlegg: 375
Registrert: 31/08-2003 03:34
Sted: Trondheim

Er litt mellom barken og veden akkurat der, har aldri helt skjønt poenget med registreringen i seg selv, men samtidig er det jo greit å vite hvem som skriver innlegget. Og hvis noen skriver tull og tøys kan man jo slette brukeren. Men i en perfekt verden hvor alle innlegg er sakelige (som oftest er de jo det her) og alle har en underskrift som det er lite sannsynlig at andre har, ser jeg ikke vitsen med registrering. At man ser hvor mange innlegg en bruker har er jo bare en slags aktivitetsmåler...ingen nødvendighet i seg selv.
Hvor lenge må en bruker være inaktiv før dere sletter brukernavnet egentlig?
"Those of you who think you know everything are annoying to those of us who do!"
dischler
Guru
Guru
Innlegg: 242
Registrert: 01/03-2004 10:11

Problemet med å ikke tillate uregistrerte brukere, er vel at noen vil la være å stille spørsmål fordi de ikke gidder å bruke 30 sekunder på å registrere seg først.
administrator
Sjef
Sjef
Innlegg: 878
Registrert: 25/09-2002 20:23
Sted: Oslo

Vel, verden er ikke perfekt, ikke engang på matematikk.net. Vi har vel måtte slette ca. 50 brukere pga. pornolinker og svært usaklige innlegg det siste året. Dersom du ikke har sett disse er jo det bra, det betyr at vår overvåkning og slettings "politikk" fungerer.......?

Vi har så langt aldri slettet passive brukere, men det vil vi se på etter hvert. Det er jo ikke noe poeng at personer som aldri har skrevet et innlegg står oppført som bruker. Dersom vi finner ut at vi vil redusere mengden begynner vi selvsagt bakfra, altså med de eldste brukere som aldri har publisert.... Ikke noe problem det. dersom de har noe på hjertet kan de registrere seg på nytt!!

Jeg ser helt klart ditt poeng "dischler", men spørsmålet er vel egentlig om drivkraften til å finne en løsning er stor nok. Dersom en person ikke synes det er verdifullt å bruke et par minutter for å få kringkastet sitt spørsmål er det ikke sikkert vedkommende er så veldig opptatt av et fornuftig svar....?

KM
oro2
Guru
Guru
Innlegg: 655
Registrert: 23/11-2003 01:47
Sted: Bergen

Jeg mener at dersom useriøse innlegg igjen blir et problem (slik det var en periode) bør dere innføre regisreringsplikt, og eventuelt bekreftelse pr email under registrering hvis det også blir et problem at noen lager mange brukernavn hver som brukes til kvalm.

Jeg er også litt enig med dischler, det er nok endel som vil la være å spørre om ting fordi de ikke gidder å registrere seg. Mange inernettbrukere er late...

I det siste har ikke jeg sett så mange useriøse innlegg (kan skyldes ferie), så jeg foreslår å beholde systemet slik det er hvis ikke spamming er/blir et problem igjen.

Jeg ser ikke helt poenget med å slette passive brukere, med mindre det er for å reduserere plassforbruk på serveren. I såfall er det helt greit, mesteparten av brukerne her har jo aldri skrevet et innlegg...
PeerGynt
World works; done by its invalids
World works; done by its invalids
Innlegg: 389
Registrert: 25/09-2002 20:50
Sted: Kristiansand

Registrering medfoerer fordeler i tillegg til de som er nevnt:
* Muligheten til å sende private meldinger
* Se hvem som svarer på spoersmålet. Det betyr faktisk en del å få svar fra personligheter med tyngde i forumet slik som som administrator, dischler, oro2, sletvik og ThomasB ( i alfabetisk rekkefoelge). Anonymitet bygger ikke tilit og tilfredsstillelse på samme måte.

Videre er det situsjoner der registrering er noedvendig: Vi arbeider f.eks. med et system der brukerne kan utfordre hverandre i oppgaveregning og kanskje delta i turneringer og slikt. Broekmaskinen er en primitiv forgjenger til dette systemet.
gjest

Blir ikke dere også lei av å registrere dere overalt hele tiden når dere bare er inne på siden en eller veldig få ganger?
Gjest

Jeg skal være den første til å si meg hjertens enig med 'gjest' i dette tilfellet... :D Flere ganger har jeg latt være å skrive pga registrering med mindre jeg hadde en veldig trang til å få ting sagt.
sletvik
Guru
Guru
Innlegg: 375
Registrert: 31/08-2003 03:34
Sted: Trondheim

Ironisk nok var det jeg som skrev innlegget over. Browseren ville ikke logge inn automatisk av en eller annen merkelig grunn...
"Those of you who think you know everything are annoying to those of us who do!"
Svar