Gjest wrote:Anbefaler ikke å ta biologi 2 som privatist. Synes at Biologi 2 er vanskeligere enn fysikk 2 hvis du prøver å få bedre enn en 3/4. Svært lite sannsynlig at du vil få bedre enn dette hvis du ikke har veiledning fra en erfaren biologi lærer. Pensumet er stort og bygger på Bio 1.
FYI: Tror ingen fikk en 6'r 2012/2013 og ca 10-13% 5 i skriftlig eksamen. Som privatist må du i tillegg ta muntlig-praktisk.
Unnskyld meg, men du er dessverre helt på jordet, og jeg må gripe inn her for å forsikre meg at du ikke ødelegger noe for denne personen som er usikker på sine valg.
Jeg starter med det første du sier. At du synes at biologi 2 er vanskeligere enn fysikk 2 er din mening basert på din erfaring osv. Det med å få høyere enn 3/4 har kanskje vært usannsynlig for deg, men det betyr ikke at det er mer eller mindre sannsynlig for andre å få høyere eller lavere karakter enn dette. Alt avhenger av interesse og hvor mye man er motivert til å ofre av tid, og grave videre i pensum. Alt av pensum er stort på videregående og universitet/høyskole. Du trenger ingen lærer i noen fag, alt kommer an på de faktorene jeg nevnte ovenfor. Selvfølgelig er det alltid en fordel med gode lærere i hvert enkelt fag. At pensumet bygger på biologi 1, vil jeg ikke si. Jeg har flere venner som har tatt biologi 2, uten å ha hatt biologi 1, og har fått alt fra karakterer 4-6 som endelig standpunktkarakter og eksamenskarakterer. I tillegg opplyses det at biologi 2 er uavhengig av biologi 1, og fint kan velges uten å ha tatt biologi 1. Du tror ingen fikk karakteren 6 under skriftlig eksamen i fysikk 2 2012/2013? Du skriver FY1, men jeg regner med du mener fysikk 2 ettersom det kun er muntlig eksamen for fysikk 1. Det er nok en del som fikk både karakterene 5 og 6 på skriftlig eksamen og praktisk muntlig eksamen i BÅDE fysikk 1 OG fysikk 2 årgang 2012/2013, og helt sikkert tidligere år, også i år og.
Jeg skal gi deg min personlige mening.
Jeg har hatt fysikk 1 nå vg2, og vil si det skal gå rimelig greit/godt å studere fysikk 1 på egenhånd. Det er en del matematikk, men dette er morsom matematikk som er knyttet til praktiske og teoretiske oppgaver som også er moro å knytte til ekte situasjoner. Det var det jeg gjorde, spesielt på følgende deler av pensum: Mekanikk (kraft og bevegelse), termofysikk, kjernefysikk, lys og bølger, kvanter og atomer, elektrisitet og litt astrofysikk.
Fysikk faget har også med teknologi, som også er meget interessant med tanke på at vi bruker telefon, PC osv. veldig mye hver eneste dag!
Teorilesing etterfulgt av en del oppgaveløsning er veldig viktig og hjalp meg mye angående forståelsen.
Det er veldig smart å lære seg lover som bevaringslover i en rekke av emnene og andre generelle regler, forstå dem også ta dem i bruk i oppgaver, for så å gå litt rundt og fundere på disse lovene. Kast en ball opp i luften nå, og la den lande. Du vet kanskje lite om fysikken nå, og tenker at ballen bare flyr opp og lander, og dermed basta. Når du har vært innom kapitler som mekanikk, så vil du kunne ta i bruk flere begreper og tankemåter til å beskrive hva du gjør og hva som skjer.
Lykke til!
