fysikk oppgaver

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

fysikk oppgaver

Innlegg jost » 15/03-2019 20:04

Hei.

Har to oppgaver jeg trenger å bli pekt litt i riktig retning på.
Legger ved bilder av oppgavene for enkelhets skyld.

Bilder så ikke ut til å fungere, så skriver isteden.

1:
To biler er akkurat ved siden av hverandre i hver sin fil på motorveien da førerene oppdager en elg i veien 100m lenger frem og bråbremser samtidig.
Den ene bilen har farten 50km/h og den andre bilden 100km/h
Det er glatt og friksjonstallet for begge bilene er 0,30.
Regn ut og beskriv det som skjer videre

(EDIT): Fant ut av oppgave 1.

2:
Sylinderen i en sykkelpumpe er til begynne med full av luft med trykket 101kPa.
Sylinderen er 25,7cm lang.
En syklist vil bruke pumpa til å øke trykket i et sykkelhjul der overtrykket er 276kPa.

Hvor langt må syklisten trykke inn stempelet før det begynner å gå luft inn i dekket?
Anta at temperaturen i pumpa øker med 20%
jost offline
Fibonacci
Fibonacci
Innlegg: 1
Registrert: 15/03-2019 19:43

Re: fysikk oppgaver

Innlegg Gjest » 15/03-2019 20:32

Finn først hvor mye energi bilene har (kinetisk energi). Friksjonskraften mellom bilene og bakken er gitt ved friksjonskoeffisienten ganget med normalkraften. Gitt at bilene veier like mye kan du ignorere vekten. For å bremse bilen må friksjonskraften utgjøre et arbeid på bilene. Kraften kjenner du alt, friksjonen, og distansen er jo også grei å vite. Når all den kinetiske energien til bilene er gjort om har bilene stanset.

Sylinderen til sykkelpumpen har luft med trykk 101kPa. Når du trykker på stempelet vil du presse luften enda mer sammen ved å redusere volumet. Dermed øker også trykket. Samtidig vil også temperaturen stige etterhvert som luftpartiklene kommer tettere. Formelen som viser sammenhengen mellom disse størrelsene er den ideelle gassloven. Anta at temperaturen har økt med 20% og beregn nødvendig volumendring (i %) for å oppnå ønsket trykk. Når du har funnet endringen i % er det en smal sak å beregne den absolutte verdien i etterkant. Når du kobler sammen pumpen og dekket vil luften fra dekket og luften fra pumpen dytte på hverandre. For at luften i pumpen skal gå inn i dekket er det nødvendig å øke trykket til minst like mye som det er i dekket.
Gjest offline

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Google [Bot] og 50 gjester