Finne tangent

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk på høyskolenivå. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar. Men, ikke forvent at admin i matematikk.net er spesielt aktive her.

Moderatorer: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa

Svar
steffan
Cayley
Cayley
Innlegg: 74
Registrert: 07/09-2008 23:31

Jeg har en graf hvor jeg ikke har en gitt funksjon. Er det da mulig å finne tangenten ved regning? Eller er eneste måten å trekke en tangent best mulig på grafen?
Dinithion
Hilbert
Hilbert
Innlegg: 1025
Registrert: 17/01-2008 13:46

Hvilket mattekurs er det? Så lenge du har funksjonen så er det bare å derivere den for å finne en funksjon for stigningen til grafen. Denne kan så brukes til å regne ut tangenten.
Fry: Hey, professor. Which course do you teach?
Professor Hubert Farnsworth: Mathematics in quantum neutrino fields. I chose the name myself to scare away any students.
steffan
Cayley
Cayley
Innlegg: 74
Registrert: 07/09-2008 23:31

Nei, har ikke noe funksjon. Har bare en graf med noen oppgitte x og y verdier...
Ikketapaameg
Fibonacci
Fibonacci
Innlegg: 4
Registrert: 14/09-2010 01:33

Du kan ved hjelp av grafisk kalkulator finne en likning som beskriver en tilsvarende graf innenfor det gitte definisjonsområdet for x, deretter derivere denne likningen og finne stigningstallet. Dette er kalt regresjon, eller reg i table menyen på casio-kalkulatorer

Ellers kan du prøve å finne to punkter som ligger så nært inntil hverandre som du får til på grafen, finne stigningstallet (a) mellom de to punktene og beskrive en graf ved hjelp av y = ax + b. Dette blir da tangenten til grafen mellom de to punktene du har valgt. Jo nærmere punktene ligger, jo mer nøyaktig blir tangenten
Svar