Tellbar, disjunkt lukket overdekning av R

Her kan brukere av forum utfordre hverandre med morsomme oppgaver og nøtter man ønsker å dele med andre. Dette er altså ikke et sted for desperate skrik om hjelp, de kan man poste i de andre forumene, men et sted for problemløsing på tvers av trinn og fag.

Moderators: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa

Post Reply
Karl_Erik
Guru
Guru
Posts: 1080
Joined: 22/10-2006 23:45

Finnes det en tellbar mengde disjunkte lukkede intervaller I1,I2, slik at iNIi=R?

EDIT: Et intervall betyr her kun begrensede intervaller - R selv regnes ikke som et lukket intervall.
TrulsBR
Dirichlet
Dirichlet
Posts: 155
Joined: 19/04-2005 21:31
Location: Trondheim

Med mindre jeg misforstår spørsmålet:
Se på "Formal definition 2" på følgende Wikipedia-side.
http://en.wikipedia.org/wiki/Connected_space
Karl_Erik
Guru
Guru
Posts: 1080
Joined: 22/10-2006 23:45

Det viser at en sammenkoplet mengde ikke kan partisjoneres i to lukkede disjunkte mengder, men ikke at den ikke kan partisjoneres i tellbart mange lukkede intervaller. Det er mulig det første impliserer det andre, men du må kanskje jobbe litt for å bevise det.
Charlatan
Guru
Guru
Posts: 2499
Joined: 25/02-2007 17:19

Jeg bruker et par teoremer i boken "Topology" av Munkres, så jeg legger til referanser der det passer seg.

Anta at en slik dekning eksisterer. La L={In|nN}. En definisjon: [a,b]<[c,d]b<c. Gi L ordningstopologien generert av denne ordningen. Dersom I,JL og [a,b]=I<J=[c,d], finnes det en xR slik at b<x<c. x ligger i et intervall K i L, så I<K<J. Velg et intervall I<I, og et intervall J>J. Da er I(I,K),J(K,J), og (I,K)(K,J)=, så L er hausdorff.

La (Ii)iR være en mengde intervaller i L begrenset oppad av I. La x=supisupIi. Nå er xJ for et unikt intervall J. Hvis J<Ii for en i, så er x<supIi som er umulig, så J er en øvre grense. Hvis K<J er en øvre grense, er x>supK>supIi for alle i som er umulig. Dermed er J en minste øvre grense for mengden. Altså har L minste øvre grense-egenskapen. Det betyr at ethvert intervall [I,J] er kompakt (ref. Teorem 27.1).

Velg I<J. [I,J] er kompakt og hausdorff som underrom av L. La K[I,J]. Hvis et basiselement (I,J){K}, kan vi finne K i intervallet slik at I<K<K, som er umulig. Altså er ettpunktsmengder aldri åpne i [I,J]. Det følger at [I,J] er utellbart, som medfører at L også er det (ref. Teorem 27.7). Dette er en motsigelse ettersom dekningen er tellbar.
Charlatan
Guru
Guru
Posts: 2499
Joined: 25/02-2007 17:19

Oppfølger (enklere): Finnes det en disjunkt tellbar dekning av R av åpne begrensede intervaller?
Karl_Erik
Guru
Guru
Posts: 1080
Joined: 22/10-2006 23:45

Veldig fin og kreativ løsning. Svaret på oppfølgeren er nei: Anta det motsatte og la (a,b) være et intervall i overdekningen. Da er b inneholdt i et annet intervall i overdekningen. Siden dette er åpent finnes en positiv epsilon slik at (bϵ,b+ϵ) er inneholdt i mengden. Men samme hvor liten epsilon er skjærer denne (a,b), så intervallene er ikke disjunkte og en motsigelse.
Charlatan
Guru
Guru
Posts: 2499
Joined: 25/02-2007 17:19

Stemmer det. Vil forresten gjerne se en alternativ løsning på din oppgave, vil du legge din ut? På den sistnevnte kan man alternativt (ved å utnytte noe mer topologisk maskineri enn nødvendig) merke seg at en slik dekning er en separasjon av R ved å betrakte et åpent intervall i dekningen og unionen av resten, men det er jo umulig.
Charlatan
Guru
Guru
Posts: 2499
Joined: 25/02-2007 17:19

Det er forøvrig en fin oppfølger her allerede: Kan et sammenkoblet rom ha en tellbar disjunkt overdekning av lukkede mengder?

EDIT: Dekningen må være av minst 2 elementer.
Last edited by Charlatan on 19/10-2010 20:33, edited 4 times in total.
Karl_Erik
Guru
Guru
Posts: 1080
Joined: 22/10-2006 23:45

Anta det motsatte, og la {Ii=[ai,bi]} være mengden intervaller. Lar vi E={ai,bi} være mengden endepunkter er komplementet i R en union av åpne intervaller, så E er lukket. Dessuten er ethvert punkt i E et grensepunkt, da vi for aiE enten har at det finnes bkE vilkårlig nær ai, eller så finnes en ϵ slik at (aiϵ,ai)ikke inneholder noe element av E, og en motsigelse.

Siden E er tellbar kan vi ordne elementene dens som en følge {c1,c2,}. Velg et lukket intervall J1=[x1ϵ,x2+ϵ] der x1E, og slik at J1 ikke inneholder c2. Siden ethvert punkt i E er et grensepunkt inneholder J1 uendelig mange elementer fra E, så velg et nytt intervall J2=[x2ϵ,x2+ϵ] som ikke inneholder c2.

Fortsetter vi slik genererer vi en uendelig følge intervaller J1J2 slik at Ji ikke inneholder c1,,ci. Ser vi på \midtpunktene deres xi danner dette opplagt en konvergent følge, som konvergerer til et punkt x som ligger i snittet av alle Ji. Siden E er lukket må xE, men snittet av Ji er per konstruksjon forskjellig fra ethvert element i E, så xE, og vi har en motsigelse.

Det ble litt mer omstendelig enn jeg hadde trodd - i hodet mitt hadde jeg et mye kortere bevis for at en lukket undermengde av R der ethvert element var et grensepunkt var utellbar, men det viste seg å være delvis feil, så det gikk litt fort og gæli men ble forhåpentligvis riktig nå.
Gustav
Tyrann
Tyrann
Posts: 4563
Joined: 12/12-2008 12:44

Mulig jeg overser noe eller at dette er flisespikkeri, men er det så opplagt at følgen konvergerer?

Forslag til argument:

Konstruer en Cauchyfølge xi. Siden E er et lukket underrom av et komplett rom, så er E komplett, og da vil alle Cauchy-følger konvergere mot et element i E.

Så hvis man definerer følgen (xi) som sentrene i intervaller Ji=[xiei,xi+ei] slik at J1 ikke inneholder c1, x2 er i J1, og J2 hverken inneholder c2 eller x1 etc. Da vil radien e2 være mindre enn e12, e3 mindre enn e22 osv. slik at radiene går mot 0. Da vil følgen opplagt være Cauchy og dermed konvergere mot et element x i E som ligger i snittet iJi.
Charlatan
Guru
Guru
Posts: 2499
Joined: 25/02-2007 17:19

Ja, det ser riktig ut det plutarco; å tvinge radien til intervallene å konvergere mot 0 medfører at følgen din konvergerer. Jeg kan tenke meg at dersom følgen Karl Erik har dannet ikke konvergerer så vil man kunne utføre samme argument ved å betrakte en konvergent delfølge av den; i og med at hvis J_n ikke inneholder c_n, så inneholder ikke J_m for m > n c_n heller.


I oppfølgeren må det forresten selvsagt være minst 2 lukkede underrom i dekningen. Hvis ikke kunne man ha brukt at X selv er lukket og dermed en tellbar dekning av seg selv.
Last edited by Charlatan on 19/10-2010 15:33, edited 1 time in total.
Karl_Erik
Guru
Guru
Posts: 1080
Joined: 22/10-2006 23:45

I hodet mitt virket det opplagt at følgen ble Cauchy, men du har selvfølgelig helt rett, det bør jo bevises.
Charlatan
Guru
Guru
Posts: 2499
Joined: 25/02-2007 17:19

Oppdatering: det viser seg å finnes ganske enkle eksempler på både tellbare og utellbare sammenkoblede rom slik at de har en lukket og tellbar overdekning: Z hvor de åpne mengdene er de som har et endelig komplement, og unionen X av et tellbart antall disjunkte åpne intervaller i R slik at de åpne mengdene er unionen av alle intervaller utenom et endelig antall. I førstnevnte tilfelle er ettpunktsmengder lukkede og danner en disjunkt lukket tellbar union av Z, og i sistnevnte er hvert enkelt intervall lukket og danner en tellbar lukket disjunkt union av X.

Men finnes det en tellbar disjunkt overdekning av generelle lukkede mengder i R (i ordningstopologien) av R?
Post Reply