Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk på høyskolenivå. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar. Men, ikke forvent at admin i matematikk.net er spesielt aktive her.
For det første forutsetter både Z-, og T-test normalfordelte observasjoner, som også antas uavhengige og identisk fordelte. Hvis standardavviket [tex]\sigma[/tex] er kjent, brukes en Z-test, med z-observator [tex]z=\frac{\bar x-\mu_0}{\sigma/\sqrt{n}}[/tex]. Men hvis [tex]\sigma[/tex] er ukjent, estimeres den med det empiriske standardavviket [tex]s[/tex], og man utfører en T-test med t-observatoren [tex]t=\frac{\bar x-\mu_0}{s/\sqrt{n}}[/tex]. Her er [tex]\mu_0[/tex] den verdien som påstås for forventningsverdien [tex]\mu[/tex] i nullhypotesen, [tex]n[/tex] er antall observasjoner og [tex]\bar x[/tex] er gjennomsnittet av alle observasjonene. For å gjennomføre testene må man sammenlikne beregnede z- eller t-observatorer med kritiske verdier som finnes i tabeller (eller ved å bruke kalkulator/datamaskin). Disse kritiske verdiene er avhengige av testens signifikansnivå og av om testen er ensidig eller tosidig.
Dette er den enkleste settingen for z- og t-tester, men disse testene kan også brukes for eksempel i sammenheng med lineær regresjon eller når man sammenlikner flere grupper.