Strømretning

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

Moderatorer: Aleks855, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa, DennisChristensen, Emilga

Svar
Lakrisfudge

Litt of topic, men hvordan kan man egentlig regne ut strømretningen i en krets med flere spenningskilder? Om man har to spenningskilder der begge kildene vender minuspolen ut, så skjønner ikke jeg hvordan strømmen da kan gå fra +polen for så å gå til plusspolen i den andre spenningskilden og hoppe over "mellomrommet" til minuspolen for så å gå gjennom selve krinsen med motstander osv??P
Fysikkmann97
Lagrange
Lagrange
Innlegg: 1258
Registrert: 23/04-2015 23:19

Om du har to elektromotoriske spenninger, f.eks to batteri, med henholdsvis 4,5V og 9,0V, som er koblet i serie med der de går motsatt vei av hverandre, vil du vanligvis velge retningen til det største batteriet som positivt. Dette fordi du da tar 9,0V - 4,5V og får at spenningen i kretsen er 4,5. Enkelte ganger kan det være hensiktsmessig å heller dele opp kretsen i delkretser og deretter finne de ulike strømmene og motstandene.

Går selv Fysikk 1 og håper å være til hjelp.
Vektormannen
Euler
Euler
Innlegg: 5889
Registrert: 26/09-2007 19:35
Sted: Trondheim
Kontakt:

I tillegg til det Fysikkmann97 sier så er superposisjonsprinsippet veldig nyttig når man har flere spenningskilder. Det sier at vi kan se på hver spenningskilde for seg og simpelthen kortslutte de andre spenningskildene (altså erstatte dem med en ledning). Da kan man regne ut den strømmen man er ute etter for hver spenningskilde, og så til slutt legge sammen strømmene man fant. Hvis man f.eks. får en strøm på 3 A når man ser på den ene spenningskilda og så en strøm på -5 A når man ser på den andre, vil den totale strømmen da være -2 A.
Elektronikk @ NTNU | nesizer
Svar