Kjemi 2 eksamen H2016

Her kan du stille spørsmål vedrørende matematikken som anvendes i fysikk, kjemi, økonomi osv. Alle som har kunnskapen er velkommen med et svar.

Moderators: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa

Janhaa
Boltzmann
Boltzmann
Posts: 8552
Joined: 21/08-2006 03:46
Location: Grenland

REA3012-Kjemi2-H16.pdf
(864.95 KiB) Downloaded 2222 times
La verken mennesker eller hendelser ta livsmotet fra deg.
Marie Curie, kjemiker og fysiker.

ρ˙=i[H,ρ]
Kjemikern
Guru
Guru
Posts: 1167
Joined: 22/10-2015 22:51
Location: Oslo

Janhaa wrote:
REA3012-Kjemi2-H16.pdf

Er det bare meg eller var eksamen veldig lett iår?
kred

har noen laget fasit til eksamen? hadde satt pris på det!
Kjemikern
Guru
Guru
Posts: 1167
Joined: 22/10-2015 22:51
Location: Oslo

kred wrote:har noen laget fasit til eksamen? hadde satt pris på det!

Hvis jeg får tid så skal jeg lage, men lover ingenting!
Kjemimannen175

Hadde også satt veldig pris på om noen kunne laget et løsningsforslag til denne.
Hva fikk dere på siste oppgaven, g protein i 100 g melk? 3.3g i 100 g melk?
Janhaa
Boltzmann
Boltzmann
Posts: 8552
Joined: 21/08-2006 03:46
Location: Grenland

Kjemikern wrote:
Janhaa wrote:
REA3012-Kjemi2-H16.pdf
Er det bare meg eller var eksamen veldig lett iår?
Er nedsnødd i eksamener nu.
Men har kost meg med multiple choice oppgavene, og de var greie...
La verken mennesker eller hendelser ta livsmotet fra deg.
Marie Curie, kjemiker og fysiker.

ρ˙=i[H,ρ]
Kjemikern
Guru
Guru
Posts: 1167
Joined: 22/10-2015 22:51
Location: Oslo

Del 1 Oppgave 2:


a)
1)
Skjermbilde 2016-11-19 kl. 18.15.51.png
Skjermbilde 2016-11-19 kl. 18.15.51.png (9 KiB) Viewed 14934 times
2)
Skjermbilde 2016-11-19 kl. 18.21.10.png
Skjermbilde 2016-11-19 kl. 18.21.10.png (13.19 KiB) Viewed 14934 times
3)
Skjermbilde 2016-11-19 kl. 18.44.17.png
Skjermbilde 2016-11-19 kl. 18.44.17.png (26.37 KiB) Viewed 14934 times
b)
1) pH i en buffer er avhengig av forholdet mellom base og syre. Når vi fortynner buffereren, fortynnes både basen og syren. pH endres ikke, men bufferkapasiteten endres.

2) Sitronsyre C3H4(COOH)3 har en pKa1=3.06 Vi ønsker å lage en buffer pH=3.4 Dette ligger innen for bufferomådet. Ettersom pH>pKa må vi ha mer av basiske komponenten som er C3H4(COOH)2COO.
3) Har vi lik konsentrasjon mellom [HA] og [A] vil pH være lik pKa. Ettersom vi ønsker at pH i bufferen skal være på 3.4 må [A]>[HA].

c)

1)
Skjermbilde 2016-11-19 kl. 18.35.29.png
Skjermbilde 2016-11-19 kl. 18.35.29.png (11.96 KiB) Viewed 14934 times
2) Molekylinonet m/z synker med 2 når vi analyserer aldehydet.

3) RetinyletanatatReaksjon1HydrolyseRetinolReaksjon2OksidasjonRetinal
Kjemimannen175

Vil bare påpeke at på a3) så er det 3 kirale c-atomer. Det skal være en nh2 gruppe helt til venstre nede
Kjemikern
Guru
Guru
Posts: 1167
Joined: 22/10-2015 22:51
Location: Oslo

Kjemimannen175 wrote:Vil bare påpeke at på a3) så er det 3 kirale c-atomer. Det skal være en nh2 gruppe helt til venstre nede
Stemmer!
Kjemimannen175

Er det noen som kan lage et forslag til flervalgsoppgavene på del 1? Også Del 2. Hadde satt veldig pris på det
Kjemikern
Guru
Guru
Posts: 1167
Joined: 22/10-2015 22:51
Location: Oslo

Oppgave 3.

a)
Leser av kp fra tabellen.

Fraksjon 1: Heks-1-en, 2-metyl-propanal, Metanol,og propanon, etylmetanat.

Fraksjon 2: Sykloheksen
Fraksjon 3: Heptan, Etansyre, og Propansyre

b) Addering av Br2 påviser alken(vis gjerne med reaksjonslikning). Påviser sykloheksen

c) Negativ reaksjon med Br2 kan vi eliminere vekk Heks-1-en. Gjør så en analyse med "2,4-di", positiv reaksjon påviser karbonyl gruppen. Negativ reaksjon påviser Alkoholen.

Så gjennomfører vi en Tollenstest. Observerer vi et sølvspeil har vi påvist aldehydet, negativ reaksjon påviser ketonet. (Alternativ Fehllingstest)

d)
Heptan er den eneste som har molekylmasse 100. Altså er det dette som er i fraksjon 3.

Hoved toppen på 43: CH3CH2CH2+

e) Ved proton NMR får vi opp 3 topper, hvilket indikerer på 3 forskjellige miljøer.

Vi kan med engang observere er høyt skift på 8.0 ppm. Denne toppen ligger i downfield, pga av desheilding, noe som indikerer på et aldehyd, eller en ester gruppe.

Ettersom vi har kun ett aldehyd i fraksjon 1 kan vi analysere dette.

CH3CH(CH3)COH Vi ser at molekylet har tre miljøer, men alle miljøene passer ikke. I aldehydet så skal CH gruppen bli splittet i en septett, noe vi ikke kan se, ergo har vi ikke aldehydet men esteren.


Etylmetanat: HCOOCH2CH3. Igjen ser vi 3 miljøer.

Topp A Er CH3 gruppen, den har 2 hydrogen naboer og skal være splittet i en triplett noe den gjør.

Topp B er CH2 gruppen og har 3 hydrogen naboer, altså skal den være splittet i en kvartett, noe den den gjør.

Topp C er HCOO gruppen som er koblet til O-atomet, altså er den deshieldet, hvilket fører til at vi har fått det høye skiftet. Denne har ingen H-naboer og skal derfor være splittet i en singlett noe den gjør.

Stoffet 1 er Etylmetanat.
Kjemimannen175

Flott, vi er enige i svarene så langt :) lover godt!
Kjemikern
Guru
Guru
Posts: 1167
Joined: 22/10-2015 22:51
Location: Oslo

Oppgave 5:

a) Figuren viser Lysin ved pH 13. Ettersom som karboksylsyren er deprotonert og amin gruppene også deprotonert, ligger det på sitt mest basiske form.


b)
Leser av tabellen 0.75 absorbans gir 35 mikrogram protein/mL. Ettersom melken er fortynnet ha vi 1000 ganger mer i kartongen.

35µg/mL1000=35000µg/mL=0.035g/mL=0.00035g/100mL


c)
nb=1,44g142g/mol=0.0101mol

ns0.24g136g/mol=0.00766mol

pH=7.21+lg0.01010.00766=7.33

Sur komponent: H2PO4 Basisk: HPO42 Ikke skriv saltet, det gir feil svar.


d) Proteiner består av peptidbindinger. Ettersom peptidbindinger inneholder nitrogen kan man anslå mulige nitrogeninnholdet.

Matvarer har forskjellige peptidbindinger. Ettersom noen aminosyrer er større en andre, er det også logisk at forskjellige matvarer har forskjellige multiplisering verdi.


e)

noverskuddHCl19.1mL0.1M=0.00191mol Overskudd av HCl

I 50 mL kolben hadde vi 50mL0.1M=0.005mol Det betyr at nNH3=0.0050.00191=0.00309mol

Nitrogen tilsvarer 82% av NH3 Så dette betyr at mN=0.0030916.026g/mol=0.04950.82=0.0407g

mprotein=0.04076.3=0.256g MAO. 0.256g/8.25g Antall gram protein pr 100g melk tilsvarer 0.0211g pr 100 g melk.

Alternativt(som også er mer riktig):

Nå står det ingenting om Haber reaksjonen, altså N2+3H22NH3, og tror det er litt vanskelig å tenke seg fram til den ettersom det kun står: "Først ble nitrogen i melken overført til ammoniakkgass"

Men hvis man har tatt hensyn til det så er det heller ikke feil.
Vi ser at forholdet mellom NH3 og N2 er 2:1, altså har vi halvparten så mange mol som NH3 Dette tilsvarer:nN2=0.00155mol. mN2=0.0433g

mprotein=6.30.0433=0.27g pr 8.25 g melk. Dette tilsvarer: 0.0226g per 100 gram melk.
Guest

Hvor finner man halvreaksjonen for HNO3 | NO i oppgave 4? Finner ikke denne i tabellen.. fett om noen kunne fiksa fasit på denne oppgaven.. forbereder meg til heldags..
Post Reply