Primtall? Formel?

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

Moderatorer: Aleks855, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa, DennisChristensen, Emilga

Svar
preben89
Fibonacci
Fibonacci
Innlegg: 2
Registrert: 20/05-2005 08:26

Hei.
Jeg har et prosjekt om primtall på skolen nå. Det er i 2MZ (altså 3. klasse),
og jeg har noen spørsmål.

Finnes det noen formel for å regne ut primtall? Hva er det høyeste primtallet denne formelen går til? ( Det virker som om det ikke finnes noen ultimat formel enda)

Hvordan kan man tjene penger på å finne høte primtall? (Det er en oppgave ja!) - Og jeg vet at man får 100,000$ for å finne et primtall med over 10mill siffer!

Og er det noen som har noen planer om å prøve å finne en formel for primtall? Og hvordan? ( Ja, jeg vet det har blitt prøvd på i mange hundre år :lol: )
Sliter du eller barnet ditt med hoderegning, eller matte generelt? Så sjekk ut http://memorymath.ultimate-ebooks-x.com
Se og lær av filmklippene på siden først!
Emilga
Riemann
Riemann
Innlegg: 1552
Registrert: 20/12-2006 19:21
Sted: NTNU

James McCanney har skrevet en bok om dette, hvor han hevder å ha knekket primtallskoden. (For å si det på den måten.)
Her er en link til et radiointervju. (Ikke til boka altså, så det er fullt lovlig.)
Charlatan
Guru
Guru
Innlegg: 2499
Registrert: 25/02-2007 17:19

Det finnes polynomer som genererer primtall, altså flere enn man skulle kunne forvente. Se på dette polynomet for eksempel:

[tex]P(x)=x^2 - x + 41[/tex]

Denne genererer primtall for [tex]x \in [0,39][/tex] (sjekk selv!)

Problemet man støter på om man vil finne en funksjon som genererer alle primtall er å finne en "sammenheng" i primtallenes fordeling. Dette forskes det mye på.

Hvis du syntes det er rart at man tilbyr så mye penger for å finne et primtall med over 10 millioner siffer, må du kanskje tenke deg hvor vanskelig dette er. Primtallene har en tendens til å ha et større mellomrom mellom seg jo høyere tallene blir. Dessuten for å kalkulere om et tall er primtall, må man "teste" det om det er delelig på noen andre primtall. Siden det er ekstremt mange av disse under 10 millioner siffer, kan dette ta en stund.. Det finnes mange metoder for å forkorte prosessen ved å finne ut om et tall er et primtall, men det tar en stund å teste et enkelt tall med så stor verdi likevel.
Dinithion
Hilbert
Hilbert
Innlegg: 1025
Registrert: 17/01-2008 13:46

Jeg mener å ha lest ett sted, hvor man kunne gange to forskjellige primtall sammen og plusse på en konstant til slutt, for så å få ett nytt primtall. Synd jeg ikke husker hvor jeg leste det. Den hadde sansynligvis sine begrensninger den også, jeg skal lete og se om jeg finner den igjen.

Det står selvfølgelig litt på vår kjære venn også:
http://en.wikipedia.org/wiki/Formula_for_primes
preben89
Fibonacci
Fibonacci
Innlegg: 2
Registrert: 20/05-2005 08:26

Tusen takk for svar folkens!

Men jeg skjønner forsatt ikke nytten av å finne primtall med over 10 mill siffer, selv om det er vanskelig. Det er bare et tall liksom. Kan jo ikke brukes til noe.

Men det jeg har hørt (som står i læreboka) er at det vil være god, gratis reklame for datamaskintypen som klarer det, og at man kan bruke det til kodede bankoverføringer (?).
Er det noen flere gode grunner til å finne høye primtall?
(Det stod "encryption, banking, National ID cards and others." på linken til radioprogrammet. Skal laste det ned senere :wink: )
Sliter du eller barnet ditt med hoderegning, eller matte generelt? Så sjekk ut http://memorymath.ultimate-ebooks-x.com
Se og lær av filmklippene på siden først!
sEirik
Guru
Guru
Innlegg: 1551
Registrert: 12/06-2006 21:30
Sted: Oslo

Enkelt forklart, om primtall og datakryptering:

For å kryptere informasjon, trenger man en "nøkkel", som i praksis skal være et veldig høyt primtall - kanskje rundt 100-200 siffer. En matematisk formel bruker denne nøkkelen til å gjøre informasjonen om til uforståelig sullball. Så trenger man en annen slik "nøkkel" (et annet stort primtall) for å gjøre sullballet om igjen til forståelig informasjon.

Produktet av disse to primtallene blir da et tall på kanskje 400 siffer, som gjøres offentlig tilgjengelig. Hvis man som utenforstående klarer å faktorisere dette tallet, sitter man igjen med de to nøklene, og kan dekryptere all informasjonen. Så selve sikkerheten i krypteringen ligger i at det skal ta ufattelig lang tid å faktorisere tallet med 400 siffer; så lang tid at det i praksis blir umulig.
MEN; hvis noen klarer å utvikle en metode for å faktorisere tallet raskt nok, så har de i praksis knekt algoritmen, og kan dermed lese all verdens informasjon som er kryptert. Bankoverføringer, passord, sykehusjournaler, militære hemmeligheter, de kan produsere falske dokumenter, resolusjoner, gudene vet hva. Du får kort sagt ganske mye makt.
Derfor er det jo veldig viktig å drive forskning innenfor dette feltet, slik at man etter å ha oppdaget en svakhet i systemet kan rette opp slik at krypteringen igjen er sikker. Tenk deg hvor mye ressurser f.eks. banker legger i dette!
MatteNoob
Riemann
Riemann
Innlegg: 1634
Registrert: 08/01-2008 14:53
Sted: matematikk.net :)

Denne tråden er veldig gammel, men jeg velger å dra den opp igjen.
Emomilol skrev:James McCanney har skrevet en bok om dette, hvor han hevder å ha knekket primtallskoden. (For å si det på den måten.)
Her er en link til et radiointervju. (Ikke til boka altså, så det er fullt lovlig.)
Jeg sitter og hører dette svært interessante intervjuet nå. Det tok lang tid å laste det ned, men jeg "seeder" det med 10-mbit nå, hvis flere vil høre.

Må bare takke deg for tipset, men jeg synes det er ekstremt rart at denne mannen ikke er mer omtalt hvis han faktisk har fått dette til! Så et par snutter på youtube der han motsier mainstream fysikk, så kanskje det har noe med saken å gjøre?

Og når jeg snakker om lite omtalt... Hvorfor er det ingenting å høre om Tesla og hans bragder i norsk (vgs) vitskapspensum????
Øver du til eksamen i matematikk? Se eksamensoppgaver med løsningsforslag.
Vil du ha egen webside, se her for å lage hjemmeside.
Aksiom
Cayley
Cayley
Innlegg: 67
Registrert: 17/09-2007 21:49

Jeg trooooor Tesla er nevnt i 3FY (han nevnes vel når enheten Tesla blir innført), men det er ikke mye det står... Noe av grunnen til at han ikke nevnes er vel at han var stein stokke gal... Alikevel et geni av rang og en utrolig interessant karakter, har lest om ham i diverse vitenskapsblader :)
MatteNoob
Riemann
Riemann
Innlegg: 1634
Registrert: 08/01-2008 14:53
Sted: matematikk.net :)

Okey, jeg har sett endel dokumentarer om Tesla og lest en god del om ham på nettet. Han var en vanvittig visjonær, men så var det ikke rent få genistreker han fikk til heller.

Han døde vel ensom og forlatt etter å ha gjort et stort knippe mennesker styrtrike med alle idéene sine... Grådighet, hehe...

Noen videoer om Nikola Tesla:
The Missing Secrets of Nikola Tesla
Tesla - The Race to Zero Point Free Energy

Disse er ekstremt interessante!

Når det gjelder James McCanney, kan kanskje dette være av interesse:
Cutting Edge Show #29

(PS: Det går ikke å poste google vid_E_O linker her, for det er ikke lov til å skrive _v_ideo her uten at det blir fjernet av "spamfilteret" *fnys*. For å poste vidz, fra google_v-ideo, bruk tinyURL først...)
Øver du til eksamen i matematikk? Se eksamensoppgaver med løsningsforslag.
Vil du ha egen webside, se her for å lage hjemmeside.
Emilga
Riemann
Riemann
Innlegg: 1552
Registrert: 20/12-2006 19:21
Sted: NTNU

Denne artikkelen om Nikola Tesla får meg til å lure på hvorfor vi ikke trykker hodet hans på pengesedlene våre ...
Svar