Midnattsol

Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.

Moderatorer: Aleks855, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa, DennisChristensen, Emilga

Svar
Jesper

Kan noen forklare meg hvorfor midanttsol eksisterer og hvorfor den er lengre jo lengre nord (syd) du kommer?
Kent
Guru
Guru
Innlegg: 293
Registrert: 02/03-2005 14:39
Sted: Bergen

Tenk deg at jorden går i bane rundt solen i et 2-dimensjonalt plan. Sett ovenfra vil det se ut som om du har tegnet en sirkel på et ark. Sirkelen symboliserer solen. Rundt solen har du en elipse som symboliserer jordens bane.
Videre har du at Jorden roterer rundt sin egen akse. Aksen går rett gjennom Jorden omtrent fra nordpolen til sydpolen alt etter hva du mener med disse begrepene.
Årsaken til at man har midnattsol skyldes at jordens akse ikke står ortogonalt (vinkelrett/loddrett) på det 2-dimensjonale planet.
Når jordaksen peker mot solen vil jorden helle så mye at solstrålene treffer jordoverflaten hele døgnet til tross for jordrotasjonen. På motsatt side vil det i den perioden være mørketid.
At disse periodene øker dess nærmere polene du kommer skyldes egentlig akkurat det samme. Området nærmest polen er avhengig av mindre helning på jordaksen enn områder lenger sør. Polområdene vil derfor trenge lenger tid på å bli påvirket av jordaksens helning og Jordas posisjon i forhold til Solen.
Gjest

om du forklarer dette på denne måten vil det bli feil, jordens lys egresjon påvirkes ikke av dens egen agrasjon, men simpligasjon altså rundetiden og vinkelen (delta(ab) dette vil si at forholdet mellom norpolen og sørpolen vil bruke lengre tid på å fullføre sin simpligasjon, ved dette vil simligasjonen være hastigheten og omdreiningen målt i (t*)
simpligasjonen kan også variere ved årstider. Dette påvirker også jordens
egresjon, noe som fører til at lystpartiklene har større omkrets og dekker mer av nor eller sør-polens overflate på jorden, DU NEVNER "Årsaken til at man har midnattsol skyldes at jordens akse ikke står ortogonalt (vinkelrett/loddrett) på det 2-dimensjonale planet.
Når jordaksen peker mot solen vil jorden helle så mye at solstrålene treffer jordoverflaten hele døgnet til tross for jordrotasjonen. På motsatt side vil det i den perioden være mørketid.
" dette blir så og si feil i forhold til den vitenskapelige utregningen av jordens omdreining, vi får ikke midnattsol p.g.a "at jordens akse ikke står ortogonalt (vinkelrett/loddrett) på det 2-dimensjonale planet." men at det finnes en 4d innvirkning vi ikke kan oppdage, men det skjer fordi vi ikke aner hva som skjer i den mørke materien i verdensrommet, denne materien vil danne en motstandkraft og gjennspeiling av alfastrålene fra solen, dessuten vil strålene bli holdt lenger tilbake fordi avstanden mellom jorda og solen er ganske stor så dette påvirker egresjonen, med dette betyr ikke at det du påstår er helt riktig, men grovt tilsvarende..
Svar