Om halvveringstid står det at det er tiden de tar for en radioaktiv kjerne har blitt halvvert og at en kjerne har flere halvveringstider. Massen som da er igjen er gitt ved[tex] m=\frac{M}{2^{\frac{t}{T}}} [/tex] Ifølge denne formelen vil massen til stoffet, M, være halvvert når tiden som er gått, t, er lik halvveringstiden T.
Men er det ikke litt rart at en radiokaktiv masse har flere halvveringstider. Når den har blitt halvvert burde den ikke ha under 93 protoner i kjernen? Og dermed ikke være radioaktiv lenger?
halvveringstid
Moderators: Aleks855, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa, DennisChristensen, Emilga
Alle atomer med over 83-noe protoner i kjernen er automatisk radioaktive, ifølge en amerikansk fysikkstudent jeg hadde i naturfag en gang.
Halveringstiden til en størrelse som nedbrytes eksponesielt, er tiden det tar for størrelsen å falle til halvparten av den opprinnelige verdien. Begrepet stammer fra studier på radioaktiv nedbrytning, men brukes nå innen mange andre områder, blant annet farmakokinetikk.
Det er kun to måter å leve livet på; det ene er å tro at alt er et mirakel og det andre er å tro at ingenting er et mirakel.
____________
Albert Einstein.
____________
Albert Einstein.
Etter én halveringstid har halvparten av atomene sendt ut stråling. Mange radioaktive stoffer brytes ned i en serie, altså når de sender ut stråling blir de til et annet radioaktivt stoff. Hvert atom fortsetter slik til det blir til et stabilt stoff.
Det er altså ikke hvert atom som blir halvert, men halvparten av atomene.
Det er altså ikke hvert atom som blir halvert, men halvparten av atomene.
http://projecteuler.net/ | fysmat
nja halveringstiden er mer som den forventende tiden det tar før halvparten har send ut [tex]\alpha, \beta, \text{ eller } \gamma[/tex] stråling.
[tex]\int_0^3 \frac{\left(x^3(3-x)\right)^{1/4}}{5-x}\, \mathrm{d}x = \frac{\pi}{2\sqrt{2}}\left(17-40^{3/4}\right)[/tex]
Det finnes mange isotoper som er radioaktive, selv om kjernen har under 93 protoner i kjernen...gill wrote:Når den har blitt halvvert burde den ikke ha under 93 protoner i kjernen? Og dermed ikke være radioaktiv lenger?
F.eks. de to enkleste: Deuterium og tritium. Som er hydrogenisotoper.
Halveringstiden er en egenskap ved den radioaktive isotopen på samme måte som atomvekt, antall protoner, antall nøytroner, ...
At et radioaktiv atomkjerne sender ut stråling og endrer seg skjer helt spontant og kan ikke forutsis for hvert enkelt atom. Halveringstiden er den forventet tiden det tar før en viss mengde av stoffet er halvert. Denne spontane endringen kan ikke framskyndes eller bremses av ytre påvirkning, den vil skje tilfeldig (eller spontant).
Er ikke deuterium stabil da?