Lån

Fra Matematikk.net
Revisjon per 3. jul. 2013 kl. 09:48 av Administrator (diskusjon | bidrag) (→‎Rente)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til:navigasjon, søk

Det finnes mange typer lån. To hovedtyper er annuitetslån og serielån. Viktige størrelser ved opptak av lån er renten og tilbakebetalingstiden.

Terminbeløp

Du betaler lånet tilbake i terminbeløp. Terminbeløpet dekker avdrag og renter og betales vanligvis en gang i måneden eller en gang i kvartalet (hver 3. måned).

Avdrag

Avdraget er en tilbakebetaling av det beløpet du har lånt og renteutgiftene er prisen du må betale for å få lov til å få låne pengene.

Avdragstid

Avdragstiden bestemmer du selv i samarbeid med banken. Det er tiden fra du tar opp lånet til du er ferdig med å betale det tilbake. For boliglån er en vanlig tilbakebetalingstid 20 - 25 år.

Rente

Du vil få et tilbud om rente på lånet fra banken som er regnet ut fra det banken må betale for å låne pengene fra Norges Bank. Den renten kalles styringsrente og kan varierer fra måned til måned. Vi skiller mellom fast og flytende rente. Ved å inngå en kontrakt med banken om fast rente overlater du risikoen ved eventuelle endringer av styringsrenten til banken. Derfor er normalt fastrenteavtaler dyrere enn flytende rent, over tid. Flytende rente følger markedsrenten til enhver tid og du bærer risikoen i forhold til renteendringer.

En vanlig regel er at det lønner seg å låne så lite som mulig og å tilbakebetale så raskt som mulig. Det finnes allikevel mange gode grunner til at man låner penger (bolig, bil, ustyr til bedriften du ønsker å starte, osv.)

Annuitetslån

Et annuitetslån er et lån der du betaler et fast beløp hver måned som dekker både renter og avdrag. I begynnelsen går mesteparten til å dekker renter. Etter som tiden går, går mer og mer av det månedlige beløpet til å dekke avdrag. Et annuitetslån er normalt noe dyrere enn et serielån fordi man betaler noe for muligheten til å kunne betale samme beløpet hver termin.

Anuitet.gif

annuitetslån: Figuren viser et teoretisk eksempel . Terminbeløpet er konstant 9000 kroner. Renten avtar og avdraget øker med tiden.

Serielån

Et serielån har faste avdrag og renteutgiftene er høyest i begynnelsen av låneperioden. Belastningen økonomisk blir derved størst i begynnelsen og det passer normalt dårlig for unge mennesker i etableringsfasen. dersom du har råd er imidlertid denne kontrakten normalt billigere enn annuitetslån.

Serielaan.gif

serielån: Figuren viser et teoretisk eksempel . Avdraget er konstant 5000 kroner. Renten avtar ettersom rentebærende beløp avtar med tiden