Her kan du stille spørsmål vedrørende problemer og oppgaver i matematikk for videregående skole og oppover på høyskolenivå. Alle som føler trangen er velkommen til å svare.
Hei, jeg vil gjerne finne topppunktene og bunnpunktene i en trignonometrisk ligning på en elegant og lite tungvindt måte. Om jeg skal løse den ved regning, kan jeg da plotte grafen inn på digitalt verktøy, og bestemme hvordan fortegnslinjen skal se ut (som jeg tegner opp)? Eller må jeg skrive "Jeg tester en verdi for å vite hvordan de periodiske hendelsene av topp- og bunnpunkter vil forekomme", og deretter teste en verdi helt ytterst i intervallet for ligningen. Jeg synes dette ville vært VELDIG tungvindt å føre dette, så jeg vil høre om det finnes alternative metoder
(Det er tidkrevende, og jeg vil spare mest mulig tid)
Kaller funksjonen for f. Den deriverte er [tex]f^\prime(x) = 4 \sin x \cos x[/tex] som er 0 for [tex]x = 3\pi + \frac{\pi}{2} = \frac{7\pi}{2}[/tex] i det gitte intervallet. Vi ser videre i enhetssirkelen at på dette intervallet er [tex]\sin x < 0[/tex]. For [tex]x < \frac{7\pi}{2}[/tex] er [tex]\cos x < 0[/tex] og for [tex]x > \frac{7\pi}{2}[/tex] er [tex]\cos x > 0[/tex]. Samlet sett har vi da at [tex]f^\prime(x) > 0[/tex] for [tex]x < \frac{7\pi}{2}[/tex] og [tex]f^\prime(x) < 0[/tex] for [tex]x > \frac{7\pi}{2}[/tex]. Dermed er dette et topp-punkt.
Man får mye informasjon ut av å se litt på enhetssirkelen. Med større uttrykk kan det være en fordel å sette opp det man ser i enhetssirkelen i et fortegnsskjema for å holde styr på tingene. Her var ikke det nødvendig siden vi ser at sin x-faktoren er negativ på hele intervallet.