Heisann alle sammen! Jeg lurer fælt på en oppgave som har med brøk i bolleoppskrift å gjøre. Har veldig lyst til å finne en enkel og god måte, å regne ut de på, så jeg setter stor pris på deres hjelp.
Her er Skillingsbolle-oppskriften for 20 STYKKER:
25g gjær (trenger ikke å dobles, forblir kun 25g)
2 1/2 dl melk eller vann
1 dl soyaolje
1 egg
1/4 ts salt
3/4 dl sukker
7 1/2 dl hvetemel
Oppgavene lyder slik:
Skriv oppskriften du trenger for å bake
1. 60 skillingsboller
2. 30 skillingsboller
Forklar gjerne hvordan dere regner ut disse(spesielt brøkdelene), og takk på forhånd!
Brøk i Oppskriften
Moderators: Vektormannen, espen180, Aleks855, Solar Plexsus, Gustav, Nebuchadnezzar, Janhaa
Warda wrote: ...
Her er Skillingsbolle-oppskriften for 20 STYKKER:
...
7 1/2 dl hvetemel
...
1. 60 skillingsboller
2. 30 skillingsboller
Du trenger 22,5 dl. hvetemel til 60 skillingsboller.
PS:
Ok, beklager hvis du ikke forstod det 
Du skal lage 30 boller, og du har oppskriften på 20.
Det vil si at du må gange oppskriften din med 1,5.
Du trenger 1,125 dl. sukker til 30 boller
PS: 20 går opp i 60 tre ganger, derfor må du gange oppskriften din med 3.
0,25 + 0,25 + 0,25 = 0,25 * 3 = 0,75

Du skal lage 30 boller, og du har oppskriften på 20.
Du trenger 1,125 dl. sukker til 30 boller

PS: 20 går opp i 60 tre ganger, derfor må du gange oppskriften din med 3.
0,25 + 0,25 + 0,25 = 0,25 * 3 = 0,75
Vel, 2,25 blir to hele uansett om det er fjerdedeler eller titusendeler.
Da har vi 2 hele og 0,25 hele om du skjønner...
Flytte bytte...
Altså,
Da har vi 2 hele og 0,25 hele om du skjønner...
Flytte bytte...
Altså,